用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y10 插班2021揀邊間好?
go

[英國] Y10 插班2021揀邊間好? [複製鏈接]

回覆 w2chai 的帖子

好唔好十分subjective喎,你有咩選校條件?列出嚟容易啲俾意見。傳統寄宿?男女校?偏僻啲無咁多distractions?細間啲嘅學校?仲有你小朋友係去讀year幾呢?

Ryde school喺Isle of Wight上面,比較隔涉。掉轉頭講,就比較安全同少distraction。

大約500人(算細校)但係得50 boarders(因為學生基本上都係住喺Isle of Wight上面)其實無乜寄宿體驗可言。唔會係你心目中嘅傳統英式寄宿體驗。

學校係non-selective所以咩程度嘅學生都有,應該數理科目略為好啲。有A level又有IB讀,好處係有得揀,懷處係細校resources緊張啲,兩樣都開可能stretch得太多,變咗兩面不討好。

當然係我個人意見。

全部都係超細間嘅學校喎,係咪你嘅特別要求呢?雖然細校嘅Pastoral care通常都做得好少少(因為少啲學生,啲老師職員容易識晒,照顧好啲),但係講傳統英式寄宿體驗,一定係大校、多人、多full boarders先至會做得好。

- Ryde (~520人,~50 boarders包weekly同flexi)
- Wycliffe (~420人,~210 boarders包weekly同flexi)
- Clayesmore (~410人,~200 boarders)
- Beechwood (~300人,~50 boarders包weekly同flexi)
- Shebbear (~300人,~50 boarders包weekly同flexi)

如果你小朋友喜歡畫畫,喜歡創作,想搵間non-selective、大啲嘅boarding school,我建議你睇睇Bryanston School。出名creative,特別係visual art。夠大(~700人,有~600個full boarder),夠多人玩唔同嘅活動。唯一一樣係唔似傳統英國學校着西裝校服返學,反而係著polo shirt上堂。

o sorry,因為你無mention過budget係其中一個篩選條件。

回覆 fac9123 的帖子

要全部條件都meet到都幾難。我淨係諗到一間叫Christ College Brecon價錢比較平啲。一定唔係大校(~380人,大約180boarders包weekly/flexi)寄宿比例都唔算超高,勉強可以接受。運動同art配套都有。地點喺正Wales中間,頗隔涉,不過都叫有個town。

學費應該每年3萬鎊到。

回覆 anitawong21 的帖子

只係以我所知,St John's都算細,寄宿比例超低(~450人,~50 boarders包weekly/flexi)。城市學校,Portsmouth係大城市。入學應該係non-selective,但學術增值能力好似唔差。

我見好似有幾多人考A level Chinese,斷估唔係英文人啩?

回覆 Andrewbaby 的帖子

除非想慳報名費,否則想報就報,因為無人講得定機會有幾大。真係心儀嘅,我個人認為唔好理website講嘅deadline照直接send email去學校問。佢話有位咪報,無咪算數。唔問唔知可能有機呢?問咗最多唔得都無蝕底。

回覆 petralee 的帖子

我諗你都係要講講你有咩要求,先可以俾到啲有意義嘅意見你喎。

咁其實好難講邊間好啲。籠統啲講,QA比較細間啲,MH就中型,兩間寄宿比例都唔係超高。大校一般設備好少少,多啲人一齊玩,細校就可能Pastoral care做得好啲啲。QA好近Reading,係城市啲嘅學校,MH就gated比較山旮旯。城市啲咪可以出town無咁們,鄉郊啲咪無咁多distraction。QA應該non-selective所以收生參差啲,MH就academic value-addedness頗高。

MH仲有一樣特別嘅地方,有個叫Moreton Enterprise嘅programme。俾sixth form嘅女仔直接run間schoo shop,由入貨到銷售到擺設到做盤數都係啲女仔一腳踢做晒,等佢哋早啲有營商經驗。所以MH畢業生好似特別多entrepreneur同startup人。

唔知幫唔幫到你喇。

Non-selective即係收生無特別要求,咁學生嘅學術質素比較參差,所以整體成績排行無咁高。
通常non-selective學校都無咁chur學術。

我本身係寄宿生(三十幾年前),亦幫我仔女安排咗入寄宿學校。我諗我加埋做咗幾十年research㗎喇,所以比較熟。

唔使客氣

回覆 sandykwok 的帖子

我個人咁睇啦:

先睇寄宿比例,Culford大啲啲(~750人包小學,~260boarders包weekly/flexi)寄宿比例兩間之中高啲。Langley Norwich就(~480人,~80宿生包weekly/flexi)。咁呢方面就肯定Culford好啲喇。

兩間都係運動型學校,Culford特別出名tennis,足球都有個Elite sportsmen programme。我有個朋友個仔係香港都係足球小將,就揀咗今年去Culford。Langley就有一個Langley academy係同英冠諾域治球會合作搞嘅,所以有機會同啲職業球員切磋下咁。

我諗你需要問嘅係,你小朋友係咪諗住踢職業先。如果只係鍾意想玩,始終都係要讀書入大學嘅話,兩間之中我諗我會傾向揀返Culford。始終學校大啲啲,寄宿比例高啲啲,起碼多啲同學仔(男仔)一齊踢波先。

純粹個人意見,希望幫到你。歡迎PM我討論。

回覆 sl426 的帖子

兩間都適合運動型嘅小朋友喎。
West Buckland係gated community,附近乜都冇,一望無際草地適合任何戶外運動。
Monmouth雖然係town入面,不過Monmouth town屬細town,都唔多嘢搞。Monmouth坐落喺Wales郊外,都係大量草地放電用。

留意Monmouth係diamond structure,即係Y9-11係齋男校,但係去到sixth form又變返男女校。兩間senior school部分都算中型應該差不多,不過Monmouth應該輕輕多啲full boarders,對寄宿體驗應該會有少少影響。
兩間數理都教得唔錯喎,不過可能Monmouth輕輕好少少咁啦

我個人覺得兩間都好相近,分別可能係一間喺middle of nowhere嘅鄉郊,另一間喺個Town仔咁啦。或者考慮吓小朋友方圓幾哩乜都無會唔會好悶。

回覆 sl426 的帖子

歡迎你PM我討論。

回覆 clementwife 的帖子

GBP25k真係比較難揾。day student就或者有多少少選擇。
你可以睇睇Monmouth,有男校又有女校,去到sixth form,就合返埋變一間男女校。價錢有機會接近啲你要求。男校運動都多嘢玩,女校arts都可以。www.habsmonmouth.org/
‹ 上一主題|下一主題