用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022Sep S3 想 S4/S5 去英國升學
go

[英國] 2022Sep S3 想 S4/S5 去英國升學 [複製鏈接]

回覆 kmmum 的帖子

入學計9月一日年齡,而唔係香港讀到form幾。如果足14歲未夠15歲可以入讀Y10。如果足15歲未夠16就要入Y11,足16歲未夠17歲就Y12。

如果讀完S3係未夠15歲可以試入Y10。如果唔介意讀多一年,就算過咗15歲都可以試下同學校傾可否讀「低」一年(不過要逐間傾)。

我就唔建議有選擇下揀讀一年制iGCSE,理由亦喺另外一帖詳細講咗。簡單講,會開一年iGCSE嘅學校好少,好學校更少。通常一年iGCSE考嘅科目比正式GCSE少,影響A level揀科又影響之後再轉去更好學校。如果入唔到Y10,不如等到啱時間入Y12。

倫敦2.5鐘火車範圍其實都好闊下,boarding school選擇都好多。不過你都係要列出擇校條件先可以俾意見。例如你想:
- 女校?男女校?
- 全寄宿比例高?
- 傳統寄宿?
- 課外活動?
等等。

不如講多少少,睇吓幫唔幫到你。

回覆 kmmum 的帖子

對,讀完S4嗰年9月1日足16歲就係入Y12。因為係6月出世,可以免強試下而家報出年(即係讀完S3)入Y10。因為牽涉校長酌情權,邊間學校可以就真係要接觸咗先知,而家唔敢講定。

今時今日,絕大部分寄宿學校都會有泳池(係唔係暖水/恆溫)另一回事)。

如果想搵全寄宿比例高,比較傳統嘅男女校,你可以由下面個list開始做下功課:
- Rugby School
- Uppingham School
- Oundle School
- Shrewsbury School
- Repton School
- St Edward's School
- Haileybury School
- Stowe School
等等。

希望有啲用,歡迎隨時PM我討論。

回覆 Mtcoook 的帖子

好老實講,入得Boarding school(假設揀到一間好嘅,寄宿比例高嘅),其實大部份時間都會喺學校裏面,根本冇需要有親戚朋友去照顧。

唯一需要嘅係每個term兩個exeat(即係long weekend)同埋half term假期,同埋雖要一個指定在地guardian等學校有咩緊急事故可以聯絡。所以我個人建議係唔好被親戚朋友局限咗學校選擇。

如果真係必須喺Bournemouth附近嘅寄宿學校,咁或者可以諗下Canford School(~650人,大約400個full boarder)或者Bryanston School(~800人,大約580個boarder包weekly/flexi)。前者係相對傳統模式嘅寄宿學校,雖然比較地區性,同埋歷史唔算太長。後者絕對係新派寄宿學校(校服係著polo shirt嘅),特別適合藝術型(無論係視覺/立體裝置/表演藝術等)小朋友。

如果唔使喺Bournemouth,選擇多好多。其實你應該先諗下你想喺寄宿學校得到啲咩,將擇校條件列出喇先真正可以篩選。可以參考下我啲日誌,亦歡迎PM我直接討論。
‹ 上一主題|下一主題