用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 完成UK Year 12 轉讀Foundation
發新帖回覆
go

[英國] 完成UK Year 12 轉讀Foundation [複製鏈接]

kochiyee 發表於 24-1-15 00:52
中四完成後去了UK boarding 讀了一年year 12, 想轉讀foundation, 見資料話多數收中五/六生....

請问多唔多 ...
係咪成績差強人意?或者揀錯科?事實上讀完Y12轉foundation人數好少(但唔係冇),通常都係上面兩個原因。

Foundation 好處係大機會入返聯繫嗰間大學(好多Foundation 都唔係大學自己搞嘅,係外判俾third party掛大學個名搞嘅),但係壞處就係只可以入返嗰間大學。

kochiyee 發表於 24-1-18 12:29
佢冇揀錯科,而且讀得ok,今年upper Six師兄話十個人都冇,大部分走曬可想而知這間學校不是很理想...
...
明白,咁揀錯學校都係一個原因。不過,如果讀得OK,我就唔會轉foundation 。一嚟考試係靠小朋友自己,都唔太關學校事,(頂多係寄宿體驗冇乜);二嚟,經學校報UCAS 起碼有5個choice嘅大學。如果轉foundation,即刻冇晒選擇。
除非而家已經決定想入某間大學,不作他選,又好肯定讀嗰間大學嘅foundation一定可以入返想入嘅科目,否則冇咩著數。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊