用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

回覆 3b 的帖子

其實只要係Aegis accredited嘅監護人公司,就一定要做DBS check(因為係攞accreditation嘅條件)。Aegis係英國Guardian公司嘅監管機構(非政府),去佢個網頁搵有accreditation嘅監護人公司就有啲啲保障。雖然guardian服務或者homestay質素都係間間唔同。

https://aegisuk.net/

回覆 chilokbb 的帖子

我諗睇個別Guardian公司個別Homestay。我嗰間就超好,我六月頭同佢講個仔有可能會返唔到香港,佢已經即刻幫我問定Homestay。佢話如果返到香港,咁冇問題當無事,如果返唔到就可以去Homestay兩個月。結果當然返唔到,就去咗去開嘅Homestay。

最後因為我早咗去英國,所以只係喺Homestay住咗唔夠一個月。

而家我估聖誕都返唔到,我又同佢講定先。已經book定兩兄妹妹都去同一個Homestay過一個月聖誕假。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 yuyueng 的帖子

我認為佣金多少係一個原因,另一個原因就係呢啲所謂agent大部分都係𡃁仔,跟本未有過小朋友,又點會明家長需要啲咩呢?所以我始終覺得安排去讀寄宿學校事宜,唔靠agent自己做係最好嘅...

回覆 bb1225 的帖子

係可以,但係呢啲嘢點可以外判比Guardian呢?家長係可以選擇委任Guardian代表出席家長日,同老師跟進小朋友各方面嘅進度。但係你又有幾信任Guardian呢,點解唔自己直接同學校跟進呢?

其實Guardian做咩做幾多係由家長落指示(某啲guardian公司要多啲服務可能會有附加費用),所以家長一開頭嘅指引最重要。我認為亦都關個guardian有幾上心,同埋學校做嘢嘅方法事。例如我揾guardian俾我個仔(第二啲帖講過我唔用一般香港家長追捧嗰啲公司)嗰時,我講明學業我自己跟,呢方面我自己同學校直接溝通。不過我仔學校就會將學業report兩面都send(guardian同我),而且佢有時自己接送我個仔都會專登同housemaster/tutor傾下偈,跟住俾返個report我(算係extra服務)。雖然佢講嗰啲嘢我都清楚晒,但係我都appreciate佢夠晒上心。

好似樓上有網友講,學校應該每個學生分派一個tutor,所以係有人睇住學業。另外,housemaster同Matron就會留意小朋友嘅pastoral care。其實真係無乜需要guardian插手嘅地方。

Guardian嘅主要工作係擔任家長嘅代表人,同學校溝通。同埋如果有咩突發事件,學校有即時(冇時差)嘅聯絡。例如醫療事故,精神問題等等。Guardian亦可代表家長去見家長,探學生,甚至代去support運動比賽/表演等。

Homestay只有一個功能,就係喺必須離校嘅假期提供住宿比小朋友。好嘅homestay可能會安排埋活動俾小朋友,但係未必係必然嘅事。

Homestay通常都係經由guardian公司安排,家長可以要求資料篩選(不過資料/相片幾吸引都好,真正適唔適合都要住落先知)。有部份Guardian可能會兼任Homestay,不過好唔好都係睇彩數。

如果試過個Homestay係夾嘅,住得開心嘅,咁梗係去返同一個好啦。如果真係settle唔到嘅,咁轉都唔係壞事。應該可以要求去返同一個Homestay,但係都會有機會Homestay唔得閒,或者突發事件(例如確診)而要去另外一個度。我認為要記緊同小朋友講清楚Homestay唔係五星級酒店度假,如果去到唔主動同Homestay傾偈溝通,下下匿入房打機,咁幾好嘅Homestay都無乜用。

bb1225    發表於 22-3-9 17:06

回覆 ganbatei 的帖子

我講我嘅認知。

1. Guardian公司base喺邊冇乜關係。如果有返咁上下規模,都會有唔同地區嘅Homestay。我認為甚至Homestay都無需要喺學校附近,一個半個鐘車程好普通。

2. 有好多學校要求Guardian資料登記,我估最好唔好搞到太遲。我就通常六月已經決定晒。但係同學生簽證完全無關係。

3. 絕對可以要求Guardian公司提供Homestay資料,揀完先決定去邊個Homestay。但係如果你未同Guardian公司簽約,佢就未必會俾Homestay資料你揀。所以你應該要揀定咗Guardian公司,然後再篩選Homestay。

4. 時常聽到有家長學年中先轉Guardian公司,所以一定有人會開咗學先轉。但係開咗學三個禮拜度已經有Exeat(點都要有Homestay),所以開咗學先決定Guardian公司唔太可行。

ganbatei    發表於 22-3-10 20:28

回覆 belomommy 的帖子

其實無話須要預先知道,不過如果家長想知,通常都會有啲基本資料。例如,Homestay地址及地區環境簡介,Homestay本身工作,家庭成員(尤其常住在Homestay家中),Homestay性格及提供Homestay嘅資歷年期等軟性資料。仲有硬性資料例如有幾多房間,房間樣貌相片,最多可以收幾多學生,有冇需要share房,有無養寵物等等。
‹ 上一主題|下一主題