用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 成績唔好係咪難揾學校
樓主: Clarkie
go

[英國] 成績唔好係咪難揾學校   [複製鏈接]

Clarkie 發表於 23-2-10 10:44
小兒現在P4, 係本地讀傳統學校, 應該算係神校其中一間。讀得好吃力。成績亦好差。我哋有意等佢讀完小學送佢 ...
喺香港讀緊神校係會有少少着數嘅。英國學校鬼識得晒香港嘅學校?但係神校報英國公學入讀嘅比例同機率都比一般學校高,所以英國學校識嘅機會都大。(特別係前人有建樹,跟住嘅學弟妹都有着數)。

好嘅英國公學收生最重要係interview,成績都係次要。只要interview convince到佢收你,成績麻麻唔係問題。不過近年真係多咗好多香港人報學校,所以有好多會要求某pre-test起碼達到基本要求。

如果係想報最top嘅學校,而家10歲就要入紙register for Y9(13歲)入讀。就算唔報最頂級嘅,而家都要做功課揀學校,小五要開始報。

Clarkie 發表於 23-2-10 11:35
回覆 anitawong21 的帖子

好奇, 點解唔交既?
其實有部分agent,攞咗學生嘅passport之後,就會有理冇理都入咗registration先(聽過有啲直頭冇問過家長)。咁到時就算你決定用另外一間agent報同一間學校甚而決定自己報,因為第一個agent已經用你名義落咗名,所以commission要歸佢。

Clarkie 發表於 23-2-10 17:52
回覆 Naughtymom 的帖子

我明你唸咩。好怕自己選錯邊。我都係剛剛開始爬文同揾資料。原本都係15/16, 但我 ...
"低年級重要幫高件級做野(如擦鞋), 高年級可以叫低年級幫手做野(我聽朋友講傳統學校係咁)。"

呢樣我讀書嘅年代仲有,而家都比較少啲喇。當然有時大佬叫到,都唔敢托手踭嘅。

不過,係要自己打理自己。好嘅學校亦會收每日收手機/電子儀器,配給用嘅時間。而且學校九萬樣嘢做同玩,根本冇太多機會沉迷打機。最緊要揀間full boarding比例高嘅,咁週末都有足夠嘅同學一齊玩,更加唔使靠電子產品。

去英國讀傳統寄宿係不可多得嘅經驗,有能力絕對應該俾小朋友嘗試。

Naughtymom 發表於 23-2-10 23:10
我明白吖。我當然好希望佢去感受傳統寄宿學校生活啦。但我仔同你仔爭十萬八千里吖。好嘅傳統寄宿學校根本 ...
盡量試試啦。其實有好多唔錯又全寄宿比例高嘅學校嘅。你都講咗幾間啦,Sherborne Boys,Uppingham,Shrewsbury。仲有Stowe,Repton,Canford,Christ's Hospital,Malvern等等都係全寄宿比例高嘅學校,又相對入學要求冇咁高。呢啲學校都會俾到傳統寄宿體驗。

Naughtymom 發表於 23-2-14 09:23
及時雨,感謝你時時在EK上俾意見家長。我的確係需要知道多D不同學校選擇。好擔心選錯。感謝你!日後還有好 ...
唔好客氣呀。隨時歡迎PM我㗎

四隻貓 發表於 23-2-17 08:47
係呀,都打算轉ALevel 。
本身係IB , 但佢應該頂唔住IB 中文。
時間有啲尷尬喇。英國學校入學睇年齡,唔係睇你喺香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足13歲入Year 9(等於中三),足十四歲入Year 10,如此類推。如果你仔而家中二,即係應該已經14歲,到今年(2023年)9月1日可能已經足15歲。
如果9月1未夠15歲,可以揾學校入Year 10。但係year 10唔係主要收生年,位唔會多。好少少嘅學校都唔會到呢個時候仲未fill晒,所以唯有勉強試吓去而家剩低仲有位嘅學校。

如果9月1足咗15歲,或者諗住讀完中三先去(希望有多一年時間揾間好啲嘅學校)仲麻煩,因為計年齡應該入year 11,但Year 11直頭唔係收生年,一般學校都唔收(因為該年要考GCSE)。咁就得返有一年制GCSE讀嘅小貓三幾間學校揀。

唔想咁就唯有讀完中四,足16歲未夠17歲入Year 12。雖然話如果係咁就仲有兩年,不過而家要做定功課揀定學校準備報架喇。而且重要捱多兩年中文。

四隻貓 發表於 23-2-17 12:02
咁不如等佢係香港考埋IGCSE先走。即係考UK 嘅Year 12。到時發咗育個人高大左,去寄宿我老公會安心啲。
呢 ...
我相信而家for你個仔,咁係時間上最合理嘅安排。你亦有空間揾料做功課揀學校。祝好運。
關於英國升學有咩想討論,歡迎你PM我。

wendycyp 發表於 23-2-18 09:41
其實一年制GCSE會唔會好辛苦?如果year 11過去,讀幾個月就要考試,要適應新環境又要應付考試,時間好似好 ...
有幾樣嘢要考慮:
1. 開呢啲一年制嘅學校唔多,好嘅更係少之又少。入咗要預咗留喺一間未必最滿意嘅學校三年。

2. 一年制GCSE通常係讀5-6科(正常GCSE學生係讀8-10科),讀少啲有咗應付課程,但係影響將來選擇。例如冇讀某科,變咗A level唔俾揀嚟讀。少科亦令想轉更好學校有難度。

3. 搞呢啲一年制GCSE嘅學校好多係國際學校,或者傳統學校嘅國際部,體驗同傳統寄宿學校有出入,同學亦都多係非英國本土學生。

4. 當然亦有時間緊逼嘅問題。其實讀得幾個月就要考試。如果本身學生能力高嘅,不如讀埋中四直入Y12(lower sixth)。如果學生本身能力喺香港應負唔嚟,咁得幾個月準備又真係可能好吃力。我就認為係兩頭唔到岸選擇。

當然係我個人意見。

wendycyp 發表於 23-2-18 10:58
多謝你嘅意見(emoji) 研究下先(emoji)
歡迎隨時PM 我討論。

Naughtymom 發表於 23-5-24 07:17
好失落,agent幫我遞了我仔成績表比心儀學校問可否申請,Cheltenham College第一時間reject左,話驚比唔到 ...
我嘅意見始終係唔好靠agent,佢點遞(有冇真係遞...),點解釋跟進完全冇人知。其實你可以自己聯絡學校,自己同佢哋傾,可能結果好唔同。

Naughtymom 發表於 23-5-24 09:30
係AA,我覺得咁大間都信得過,因為係同時間幫我問了好幾間學校,有D未回覆,有D就要Ukiset,CC就reject, ...
其實我唔係話agent一定會呃你,不過佢點遞form,點跟進,有冇盡量爭取,會唔會左手交右手(學校話唔得就算,連爭取都冇試)。

KSC係好學校,我認為好過CC,所以有得報係好事,祝好運。

我就唔特別會喺未報明之前同學校講ADHD呢個問題。原因係:
1. 去寄宿,個小朋友係24/7住喺學校,佢哋有責任睇住管理嘅所有學生。但係學校資源係有限嘅,特別係夜晚。一間boarding house頂多一個housemaster加一個matron睇住幾十人,如果有一兩個有咩特別需要佢哋根本冇可能夠人手照顧。一早講明,其實即係一早叫佢reject,連見都冇機會。如果你報嘅時候唔講,佢肯見又pass到interview,咁到時起碼佢哋見咗個小朋友有覺得適合,就算你到時話有SEN問題,佢哋reject嘅機會就細好多喇。

2. 而且你係海外生,唔同local英國學生。有咩依郁問題,佢想叫家長嚟學校接返個仔唔係咁容易,你搵嘅guardian亦未必能夠解決突發問題。佢唔想博都情有可原,未必關歧視嘅事。

3. 以我所知,英國要斷症為SEN,其實要經過好長好嚴謹嘅過程,個report幾十頁紙咁長。相比香港就兒戲得多,求其見吓醫生寫兩隻字就開藥(英國醫/藥分家,醫生唔會靠開藥賺錢)。所以對英國啲學校嚟講,斷咗症嘅SEN係大事。但係有唔少香港斷症嘅SEN學生,其實喺嗰邊根本只算係輕症,甚至唔算。學校唔知就當係一樣,咁佢都要衡量可否應付。

我都係建議:
1. 你自己報名,或者心儀嘅學校自己email去陳詞。
2. 報名時先唔好講有SEN需求,過咗interview,收咗offer先慢慢同學校講。(其實大部份學校收咗之後都有好多文件要填,到時啲文件都會問有冇SEN需要,到時先講都未遲)
3. 考唔考UKISET係你嘅決定。如果有學校要求咁考係正常,但係諗住考咗先,用成績嚟博學校收就未必係明智。一嚟真係唔係間間學校都用UKISET,就算有都未必睇。二嚟你都唔知考成點,可能搞完一大輪,考得唔算特別好,又幫唔到(咁到時你會唔會逼小朋友再考過呢?)

當然全部都係我個人睇法。
‹ 上一主題|下一主題