用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
樓主: 櫺囹桼
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

剛剛見完班主任回來, 學校的校長, 負責升學的主任, 班主任都不停比興奮劑家長同學生 - 叫d band 1生要進取d, 將所有英中排晒起前面之後先排band 1 中中.

我小朋友係荃灣區, 今早老師說他是band 1尾的.  原本打算 : 可風-王少清-陳兆民-李城璧-全完-----, 但老師一睇就話我過於保守.  佢話我應該排安柱(因為阿仔本來想報呢間, 係我担心佢讀唔上, 叫佢唔好), 荃官, 何傳耀先, 然後先再排可風, 王少清-陳兆民-李城璧-全完-----.

佢原本叫我連葵青區的英中都排埋, 咁填我真係好驚, 覺得太冒險, 咁佢提議我以上的填法. 我依家都唔知點填好, 大家比d意見好嗎?   明天要交draft比老師睇.    

Hi 錫仔媽咪,

多謝你的意見. 可能因為我真的太擔心, 所以忽略左佢信心問題.  真的多謝提醒.

老師都給胆, 我仍驚因為我覺得band 1尾的學生排:
鄰區top band 1英中
本區top band 1英中
band 1中 英中
band 1 中 英中
band 1中中
band 1中中
仍然是太冒險, 就是因為荃灣區本身的英中非常缺乏, 故競爭十分大, 考慮到本身小朋友是band 1尾, 如果派得唔好, 叩門能叩到英中的機會很微, 所以想穩打穩紮, 希望一撃即中入到一間兒子心儀的band 1 中 英中以絕煩惱.  另外, 亦因為知道鄰校(比較出名的小學)都呼籲band 1生的家長要慎重選擇, 最好只選一間band 1英中, 跟住選band 1 中中, 雖然覺得佢地好保守, 但同時就擔心我地這樣填會過於進取.

今午同小兒傾過, 最終決定報安柱, 但會放棄荃官(佢亦唔太願意去呢間).  因為兩間都太受歡迎, 以免浪費2nd志願. :  

櫺囹桼 寫道:
[quote]
NancyFelix 寫道:
剛剛見完班主任回來, 學校的校長, 負責升學的主任, 班主任都不停比興奮劑家長同學生 - 叫d band 1生要進取d, 將所有英中排晒起前面之後先排band 1 中中.

我小朋友係荃灣區, 今早老師說他是band 1尾的.  原本打算 : 可風-王少清-陳兆民-李城璧-全完-----, 但老師一睇就話我過於保守.  佢話我應該排安柱(因為阿仔本來想報呢間, 係我担心佢讀唔上, 叫佢唔好), 荃官, 何傳耀先, 然後先再排可風, 王少清-陳兆民-李城璧-全完-----.

佢原本叫我連葵青區的英中都排埋, 咁填我真係好驚, 覺得太冒險, 咁佢提議我以上的填法. 我依家都唔知點填好, 大家比d意見好嗎?   明天要交draft比老師睇.    

NancyFelix:
搏~搏唔到叫主任、老師嘔間英中畀你!
[/quote]

Hi 007,
(嗰時,我個心真係唸緊你講既呢句)

講開呢樣, 我真有d欲哭無淚之感.  自行時, 我選擇左兩間band1-2 & band 2的學校, 當時老師無講到我地係band 1, 我地一直以為仲係band 2頭, 而同班的有好多band 1生都揀同一間band1-2.  見家長時, 我提醒老師自行時的選擇, 佢好涉氣咁話間學校一定收緊佢.  不過如果真係咁, 我到時可以試下去叩英中門.  但係之前佢知道我地既選擇仲同我仔, 亦有同我講話嗰兩間都適合他, 另外一些同學(band 1)亦收到類似的comment.  我唔係埋怨, 我唸佢可能現在先知我仔升左band.  問題係, 我地的第一階段咁保守, 老師反而唔叫我地進取, 最後階段反而先叫進取, 好似好危險?  所以覺得老師的意見當然好重要, 但自己都要唸清楚自己的承受能力, 揀左就要不怨不悔.

錫仔媽咪,

不能"未試過就認輸, 咁亦可能白白放過機會"
呢個亦係我平日教導兒子的做人應有的態度.  但係決定自己的命運容易, 自己承擔後果就是了.  然而要我決定兒子的命運, 就不得不三思, 且亦不容易, 所以整個過程其實我都好坦白咁分析比佢知利害, 同比意見佢, 希望佢明白最壞的情況才作出選擇, 當然亦有比佢發表意見同作最後決定.

多謝你的鼓勵同祝福.

NancyFelix:
正如我topic所說,跟本冇選校秘笈及填表方程式!
所以除了參考人家資料意見、自己也要明白遊戲規則、多了解各校長處(最重要校風良好)、同小朋友做好心理準備...萬一派唔多理想中學...有家人支持、鼓舞...小朋友一樣可以讀出成績、出人頭地!
***唔通派左去喇沙就包保一人攞兩個A咩!***
[/quote]

007,
這道理我明白, 其實亦在剛升上六年班開始, 我就已經將這個道理灌輸比佢知.  我本身並不抗拒自行的兩間中學, 因為佢校風尚好.  若真如此, 到時想玩大風吹, 定係隨遇而安,要睇個仔的意願.

錫仔媽咪,

今朝終於交左份表比老師嘞.      暫時可以放下心頭大石嘞.  宜家甚麼都唔駛唸. 等7月再算.      
‹ 上一主題|下一主題