用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
樓主: aidenmikie
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?   [複製鏈接]

ChingHinW 發表於 15-1-20 08:47
回覆 wwlylo 的帖子

你是神校用家? 或是你對神校的認識只是從其他人聽取回來!
我不是神校用家,但是我家姐及姐夫都是在神校任教。 我的消息是從他們得知回來。

引用:+本帖最後由+ChingHinW+於+15-1-20+09:16+

原帖由 ChingHinW 於 15-01-20 發表

回覆 wwlylo 的帖子
從你的答案看來,你是希望將高主教成為神校。以我估計,當初你都不是以高小為首選,只是你的小朋友入不到神校,才期望高記能跟隨神級津校的做法而已。

paintmom 發表於 15-1-20 22:48
回覆 ChingHinW 的帖子

I can tell you 20 is from whole school. Even though not from one grade, but 3 ...
路不同不相為謀,不必動氣。 我們又何必為這些人而動肝火呢? 我們在這裡的發言, 只是希望讓校長,家教會及教區看到我們的訴求。所謂"家醜不出外傳",有誰想把自己的家事放在公眾地方任人檢閱呢? 如果校長真的願意用心聽取我們這班有苦自己知的家長心聲,就不會有今天的局面。人在做,天在看,我們就放長雙眼看看在新校長的帶領下,會有什麼轉變。我們只可祈求校長所帶來的是開心的結局,而不是接二連三的悲劇。

既然我們已經盡力,都得不到正面回應,又被別人破口大罵,倒不如省省氣,繼續努力去找一間適合自己小朋友讀的學校。現在他們還未看清局面,路遙知馬力,日久見人心,以後他們就會清楚我們所說的都是千真萬確。

回覆 PT-Love 的帖子

謝謝你!

回覆 enquire 的帖子

真心感謝你們!

回覆 PT-Love 的帖子

為了避免支持我的家長被別人指罵, 我實在不得不回覆。

1. 我什麼時候說過我喜歡國際學校的教育?

如你們有認真看過我的POST, 就唔會有此錯覺。在我POST中,我說往年還是陳校長執政時,縱使多評估,學生仍能開心應付。 如果我係BUY 國際教育, 在陳校長執政時,我都應該在此申訴了。 你們在報高小時, 都應該唔知陳校長會走, 你地都係鍾意陳校長的理念先入來。除非高小只係你地退而求次的選擇。點解而家你地要在此反對了陳校長的理念呢

2. 我為什麼冇讀神校?

你說得無錯, 我係有CONNECTION 可以比別人多一點機會入讀神校,我冇選擇神校,係因為我唔BUY神校O個種爭到你死我活的氣氛。我當初揀高小係因為學校課程程度較高, 而且壓力適中, 陳校長又有人情味, 老師有愛心。最重要係我尊重我小朋友的選擇。

3.是你們將你自己分類為自我感覺良好家長

你地在你地的POST不斷說明你地孩子讀得好開心,好多時間玩, 感覺很好。而我地覺得好辛苦, 小孩子唔開心,好自然地你地就成為自我感覺良好的家長, 而我未就係自我感覺悲觀的家長。

4. 由此至終, 我冇講過話你地自私, 我只係話唔理成績中下游的學生死活,才是自私的行為。 你們在文中有提過你地不理這班小朋友的死活嗎? 我印象你地好似冇講過呀

5.我一向都係支持學校改革
我在何時講過我反對校長改革呢? 我由一開始就講明如果校長很認真聽取不同的聲音,衡量所有利害先逐步改革, 先可以令到小朋友慢慢適應過來。 如果校長唔係咁急推行急進的改革, 聽取意見,而家就唔駛要開咁多家長會, 研討會了, 做咁多門面野來應酬我地這班自我感覺悲觀的家長。考試模式就唔駛改, 就唔駛突然取消UNSEEN dictation. 佢成日將D 政策改來改去,唔通咁就叫ORGANISED ADMINISTRATION。

6. 我關心成績中下遊的學生是出於真心
我對這班小朋友的關心係發自於我內心的,我無需得到別人的認同, 你地無論點講我都冇所謂。我只係做番我自己認為岩既野。

7. 長篇大論又如何
我喜歡用文字表達我的情感, 你地可選擇唔睇, 既然選擇睇,又何必又責罵我呢?

8. 新賬戶有何居心
你們當中都有一位係新賬戶,那位新賬戶又有何居心呢? 我只係問了一句係唔係呂校長本人或學校員工而己, 我並沒有任何居心,並不是想話你地係打手, 如果你地其一係校長, 我反而更家開心, 因為校長真係有睇我地的POST, 藉此希望佢了解一下我們的苦況。 但唔知點解你地會有咁大的反應, 唔通真係此地無銀三百襾。

我從來都冇因為你地同我的睇法不同而勸你地唔好O係到寫POST, 但相反你就叫我唔好再寫, 究竟係邊個接受唔反對的意見呢?

希望在今個學期內, 唔好再有老師走! 小朋友好唔捨得。 錯不在老師,希望學校唔好再折磨老師同D 學生

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

我諗除了劉副校長走之外,還會有更多老師離開。而家好多學校都開始接受轉校申請,我們一起努力,希望能盡快離開這間學校吧!

‹ 上一主題|下一主題