用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 諗緊學乜野樂器....
go

諗緊學乜野樂器.... [複製鏈接]

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-7 17:16 發表
我個仔係天生LOGIC 型的, 對音樂的興趣在於記音符, 都係好文字化的, 曾學過3個月琴, 但因為唔係好跟要求練琴, 成日想點彈就點彈, 所以我唔比佢學落去, 但就快上小一, 大部份小一都會要求一體一藝的, 所以想襯而家唔 ...

我以前看過一本介紹各種樂器的書, 總結少少:

鋼琴, 易學難精, 要同時睇兩行樂譜和協調兩隻手, 比絃樂器容易上手, 但困難過管樂器.

管樂器, 單行樂譜, 按鍵越多越容易上手, 因為一按D音就準.
但銅管樂器最好大隻D才開始學, 要識得運氣.

絃樂樂器最難, 因為幾條絃就拉哂咁多個音, 要靠耳朵聽和記住每個音的位置. 這就是為甚麼起初會有"劏雞"的辛苦期.

彈鋼琴是一項相對地孤獨的活動, 因為不似得管樂和絃樂般, 可以和其他人合奏. 如果孩子很喜歡和朋友一起玩, 就有機會出現彈琴和社交生活的矛盾了.

衆多樂器中, 最難的可能是french horn 和 oboe.

其中一種選擇的方法, 就是讓孩子聽不同樂器演奏的音樂, 看看孩子喜歡那種樂器的聲音. 因為若不喜歡那聲音, 實在學不下去. 例如小提琴高音, 大提琴低音, 有些人喜歡高音多些, 但有些人就較喜歡大提琴的低音.

作者講到最後, 還是那句, 最重要是孩子喜歡那種樂器.
本書只講西洋樂器. 中樂我唔識啦.

睇書還睇書, 現實又好唔同. 我個大仔其實好唔適合學鋼琴, 嚴格來講係唔適合學樂器. 因為佢拍子唔準, 唱歌亦會走音. 但佢就係好喜歡學鋼琴. 即使進度慢過人, 練習比人地多一倍. 我嘗試勸佢轉另一種樂器, 又或者唔再學, 佢都唔肯......

原帖由 woowooma 於 10-10-9 05:48 發表
請問這本介紹各種樂器0既書乜名?

是我在圖書館借的一本英文書, 已不記得書名. 剛上amazon.com 再 search, 發現有好幾本書是關於這話題.
我估計我當年看的書應讓是這一本:
The Right Instrument for Your Child [Paperback]Atarah Ben-Tovim (Author), Douglas Boyd (Author)
在公共圖書館原來有中文版:
發掘兒童音樂潛能 : 如何選擇樂器 = The righe instrument for your child : the key to unlocking musical potential / Atarah Ben-Tovim, Douglas Boyd著 ; 陳軍譯.
索書號 : 910.5 1483
‹ 上一主題|下一主題