用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知學成點,鋼琴一問
go

唔知學成點,鋼琴一問 [複製鏈接]

用拍子機,和叫他數出聲
for every one criticism, three positives must be given.

針對拍子問題, 開聲數很多幫助。拍子機是很悶的東西,其實大部分人都不喜歡拍子機,拍子機是一個工具。如果本身拍子數不穩,拍子機可以幫到手。
for every one criticism, three positives must be given.

覺得拍子機亂,可能是本身拍子不穩,未能和拍子機同步。有時我們以為拍子很準,却不知不覺地快了或慢了,和拍子機一對就現形。有時一拍有三粒音,可能會不平均,那就要用拍子機幫了。

樓主覺得老師有無辦法去處理小朋友的困難呢?

giben1231 發表於 12-7-16 22:57
小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔 ...
要進度快,盡量一星期起碼有六日練半個鐘。因為要練得多對手和腦先可以記得要點彈。如果無時間,寧願每日練15分鐘都好過一星期練2﹣3次呀!
慢練係好架!我大囝現在學緊5級歌,試過有處拍子捉不穏,老師叫佢16分音符數一拍咁練,係超慢。但係練熟之後再彈正常速度亦無問題。

手指移位如果掌握唔到,更加要放慢去練,俾多D時間個腦和手指去預備動作。甚至8分音符數一拍咁練。

其實可以將小朋友的問題同老師講,由老師去想辦法幫佢,包括怎樣練琴。呢D地方就睇到究竟老師識唔識教。

lyhv 發表於 12-7-18 12:05
琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠 ...
最好日日練,尤其剛開始時,但不需要練好耐。其實有些似打字,練得多就會熟。如果一星期才去彈一次,就好似我地一星期先打幾個字,打咗好耐還是“一指神功”,學好耐都未到一分鐘一百個字那種速度。當然,打字慢無所謂。但學琴進度太慢,小朋友會失去興趣。

最緊要小朋友自己先有興趣。我一早就同我囝囝講明日日都要練琴的,他願意才開始學。

世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。

SAGO    發表於 12-8-2 14:00
bebebe12345  最鐘意呢句........."世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。"
不過要學就儘量學好D而已!  發表於 12-7-18 12:21
bebebe12345  最鐘意呢句........."世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。"
不過要學就儘量學好D而已!  發表於 12-7-18 12:21

bebebe12345 發表於 12-7-18 10:02
作為家長,最理想是能夠陪伴
1) 孩子上課.....知道老 師要求改善的地方、練琴時作提醒。
2) 陪伴孩子練琴... ...
同意!同意!
與其自己學琴去幫孩子,不如替孩子找一位懂得教小朋友和教家長怎樣幫的老師更實際。

我又係有兩部,一部太大聲,一部唔夠大聲。太大聲那部唔用,驚傷耳。誰知話細囝拍子唔啱時佢就話係因為聽唔到拍子機聲。

我覺得陪小朋友上課,就會學到好多關於音樂的事。初期大人聽書始終會記得多過小朋友,在家練琴時,就可以將老師講過的再提醒小朋友。

我囝囝有時都會以為自己練得好好,做了一次就想收工架!但因為我聽過老師的示範, 認真去聽囝囝做唔做到,咁又練多幾個字了。

所以老師如何是很重要的,如果進度很慢而老師又說不出小朋友在甚麼地方可以改善,又或者提不出改善的方法.........咁就要想想啦........

另外,練幾耐,其實不太重要,如果歌仔本身好簡單,對小朋友來說太容易,練15分鐘都OK的。

這是細囝老師對我說的。因為我細囝去年拉的歌相對容易,有時真的練廿分鐘就“無野練”。我向老師投訴他,老師就說練幾耐唔使規定,反而係睇佢做唔做到要求, 重質不重量。
但練得密是有需要的。
‹ 上一主題|下一主題