用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

AmyLam2007 發表於 14-9-19 19:31
2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面 ...
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。
for every one criticism, three positives must be given.

仔仔在政府做完評估後,我們聽心理學家意見,立即安排看私家精神科醫生食藥。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 babyheima 的帖子

我仔未食藥之前,日日返學因上課不能坐定定而被罰小息。他日日放學回家時都好唔開心,然後每日都要大哭半個鐘才能開始做功課,因為他好驚自己要做好耐。因專注力不足再加小肌肉發展遲緩,他寫中文功課永遠都要改正,永無一次一take過。數學明明識哂,卻因一些大意錯,得80幾分。
我仔是個聰明仔,但adhd影響他很厲害。我怕他將來會誤入岐途。所以用藥物控制他的病。他小三才開始服藥,最重要是返學和做功課時要有專注力。

你或者可以等等看小朋友上學情況怎樣才決定。我朋友的兒子較我仔輕,四年班時已不大問題。

Janet._. 發表於 15-3-3 19:03
我想分享我既故事黎鼓勵大家

我係有 亞氏保加 + 專注力不足 + 資優
你食的份量其實好少。我仔要食到最大份量才控制得好。四個人當中有三個過了中學就不需要食藥,你是那三個的其中之一嗎?

babyheima 發表於 15-3-3 20:54
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做 ...
D藥真係會影响胃口。有些小朋友無事,但我仔就好受影响。食咗藥後瘦咗兩個碼。但佢自己睇到食藥前後的分別,好肯逼自己食野,所以幾年來勉強維持到體重增長。後來因ritalin副作用太大,轉咗strattera,胃口返哂來。
我俾我仔食藥是因為佢返學好唔開心,回家因要做功課亦好唔開心。ADHD影响到佢好多野都做唔到。例如他學鋼琴,未食藥前成日做唔到老師要求,搞到老師都以為佢懶無心機學,校際一級得79分。食咗藥兼換咗個老師,四個月後去考二級試,竟然得distinction 138分!嚇了我一跳!原來ADHD影响他咁厲害!

你仔返學若無投訴,又無唔開心。我係你,就暫時唔會俾佢食藥。先用行為治療幫佢,睇下有無改善。我當年用咗好多方法幫個仔,幫到三年班,發覺無能為力,屋企可以控制到,但返學真係無計。到最後連老師都頂唔順叫我帶他去做評估,我地先至甘心讓佢食藥。

麥兜MaMa  到.  發表於 15-3-4 10:56
麥兜MaMa  我完全唔敢比仔學琴, 因佢專注唔   發表於 15-3-4 10:55

felixfafa 發表於 17-1-1 10:34
回覆 lillymarie 的帖子

我仔仔係2.5歲時確診自閉譜系,不過佢係比較輕果隻,想有朋友但唔識得技巧。二家 ...
我仔算有福,本身只有ADHD,沒有其它問題。一粒藥就解決了他許多問題,相比很多小朋友他是幸福,因為我聽過有小朋友食咗藥都未必有理想效果。亦聽過有小朋友試極藥都唔適合,又或者副作用太大。所以我唔敢話食藥一定好,只可以話我自己個仔在用藥幫助控制ADHD的情況下,在學校各方面的表現都非常好
‹ 上一主題|下一主題