用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的特徵?
樓主: 可樂~
go

資優兒的特徵? [複製鏈接]

我囝囝除了做事有點兒粗枝大葉外,沒這類問題。
for every one criticism, three positives must be given.

可樂~ 發表於 13-5-30 22:10
我個仔的社交都冇問題一和同學相處很好,亦冇情緒問題,絶少發脾氣。但就是粗心大意、冇耳性、做事不顧後果 ...

這些似乎與自我控制能力不夠,個性衝動有關,應該和資優沒甚麼直接關係。
資優只表示孩子某方面能力較強,不能解釋所有問題。不過,同一個問題,聰明的孩子需要父母用更聰明的方法去教。

manmanchubb  Totally agreed  發表於 13-6-25 04:19
ssky125  很認同  發表於 13-5-31 09:24
for every one criticism, three positives must be given.

moonychan 發表於 13-6-25 12:00
想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗 ...
我囝在學校成績好好。
邊會話唔使勞氣就有好成績?要教好佢地就會有勞氣的地方。

我有兩個囝,一個係資優,兩個都聰明過我。

幾年前聰明的囝囝去上興趣班,落堂時老師向我投訴話佢太過固執,唔聽人講野,唔受教。

我當時立即醒覺到,如果佢地態度唔好,唔肯虚心受教,去到邊都會得罪哂人,無人肯教佢地任何野。

所以我定下自己教囝的最大目標,就係要先學服從。

我教佢地做野,要先用我的方法去做,學識咗,先准用佢地認為更聰明的方法。

另外,我好睇重囝囝有無盡自己的本份。佢地目前的身份是學生,我要求佢地盡做學生的本份,就是尊師敬友,留心上課,做齊作業,努力溫習。

他們上課幾悶都好,都不敢搞事,因為知道我不會放過他們的。

每個家庭都會有不同的價值觀,看重不一樣的事。我敢肯定每位家長都是負出了好多血淚。

LeeCC  謝謝分享,阿仔快5歲,開始寸挑戰大人的想法,我宴想法約束下  發表於 13-6-29 06:11

傻太 發表於 13-6-29 11:47
你如何不放過他們

好難三言兩語咁講啊!首先,我錫囝囝錫到燶,用好多時間陪佢地。囝囝聽我話,係因為錫我和信得過我是為他們好。
第二,我亦嘗試了解囝囝覺得悶的原因,同時亦建議不同方法去解悶。亦會和老師溝通,睇下囝囝可以在不影响老師上課的情況下做甚麼?

背後做哂我可以做的,佢地若搞事,就不是得罪老師,而是得罪我了。所以囝囝怕在學校犯事被老師罰,令媽媽生氣。

我試過叫囝囝留意下其他同學在做甚麼,因為老師要教咁多學生,肯定不只他一人覺得悶的。看看那些醒目的同學怎樣解悶。
‹ 上一主題|下一主題