用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優成街都係
樓主: preciousstone
go

資優成街都係 [複製鏈接]

一個正式的IQ test, 叫做psychometric assessment, 要做三個鐘架!

如果只是做個零鐘那種,可能只是抽幾個subtest去做,並唔係全部做哂,咁個結果會唔凖的。我大囝試過做一個個半鐘的test, 當時想睇佢有無讀寫障礙, 心理學家都講明只係做了部分test, 當時測到佢有141分。但後來到CAC做個full test, 就發現還是普通孩子一名。唔係第一次唔凖,而係其它test的分數把總分拉底咗。

IQ test個分數,係好多個subtests分數加埋再除出個平均數。

我都認同EQ比IQ更重要,而且IQ是天生的,改變空間好少。但EQ就可以後天訓練,而且影响深遠。

我會看資優兒是有特殊教育需要的孩子。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回復+lillymarie+的帖子 請問你仔仔係CAC+

原帖由 HLE2005 於 13-05-06 發表
回復 lillymarie 的帖子

請問你仔仔係CAC 做嗰個IQ Test 同中大呢個有咩分別呢? 係唔係多好多Sub Test ?
對不起!引起了不必要的疑慮!相信時間不是最重要,是看做了甚麼tests.

心理學家曾告訴我,他先從囝囝年齡的程度開始做tests,問題會越來越深,做到他答錯就停。有人快,有人慢。

for every one criticism, three positives must be given.

HLE2005 發表於 13-5-7 21:12
回復 lillymarie 的帖子

多謝妳嘅解答,等我更加清楚,本來都對仔仔個IQ Test Scores 有啲懷疑準確性, 但經 ...
你分享囝囝做了甚麼test, 亦引發我的興趣去看看自己個囝做了甚麼test. 哈哈!我大囝在CAC份報告無你在中大的那麼詳細,心理學家當時認為他的verbal和performance分數差太遠,不能得出一個準確結論,所以只給一個range, 說他正常就罷了。幾年後他在另一處再做,就不只是Wechsler, 還做了其它。現在諗返他那次只做了個半鐘。細囝做的又不同,是Standford Binet Intelligence Scales加WISC IV coding and symbol search subtest, 還有另外6個tests. 佢就做了4個鐘。

樓主說資優通街都是,呢句都好真。我身邊朋友的孩子有幾個都勁聰明,唔使做IQ test都知道佢地叻。有一個男孩子,讀書成績好,捉棋成日攞奬,運動了得,彈琴又掂,仲做埋school captain. 真係恨唔黎,好似另一位朋友咁講,我地只能認命,哈哈!

我兩個囝係有困難才走去check咋,講到底,還是成績表最實際。

Octopusma 發表於 13-5-15 15:35
見講到通街都係, 有點分享.

大仔升小2果年暑假7歲去政府做第一次評估, 因為年紀較細只做一個分兩大範疇既 ...
多謝你的分享呀!我又學到野了。
評估若做得密不準確,我也相信是。因為我細囝到現在還在想他大半年前做過的題目!上兩個星期才對我說,終於知道其中一題題目的答案是甚麼。

ANChan59 發表於 13-5-23 12:08
回復 Octopusma 的帖子

我跟妳的看法頗接近。
對於均衡發展,曾看過一篇文章,講到有些人是all rounded, 但有些人只精一樣。若硬要後者變成all rounded, 反而阻礙了他的發展。
對於IQ隨着年齡下降,若以60歲和30歲的表現比較,相信是,但若以那人本身的cohort同齡比較,還是有分別吧?

假設在一個研究所,40歲的資優和30歲的資優,講頭腦轉數前者可能不及後者。但前者優勝的可能就是你所講的視野,對人處世等等的經驗。

回復 ANChan59 的帖子

有一次看一個documentary講數學神童/天才,原來數學的天分真的有時限的。一般到三十多數就失去光采。當時受訪的人估計是因為年紀大了,思考開始多受生活經驗影响。想得多,magic却少了。

沒有reference呀,當年電視播的。

ANChan59 發表於 13-5-26 12:09
BBC or other channels?

好多年前的事,好似是明珠台。
不過,剛上網search, 在youtube發現這個documentary,頗有趣的。

Beautiful Young Minds

剛在youtube睇完套 Beautiful young minds, 解答唔到你的問題,但very interesting兼且好感人。講幾位年青人受訓被選拔代表英國參加international mathematic olympiad的心路歴程。
‹ 上一主題|下一主題