用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD成績一樣可以好好
樓主: patpat234
go

[過動] ADHD成績一樣可以好好 [複製鏈接]

DollyCC 發表於 15-7-1 20:41
但你小朋友有無走來走去唔做功課,我真係無辦法要佢停,佢k2,我好苦惱
K2小朋友一般專注力不超過10分鐘,ADHD小朋友更短。
我試過將功課斬件分幾次做。仔仔小一時,他好怕做功課,驚做極都做唔完,改完又改。我當時就用個計時器同佢計,叫佢同自己鬥快,睇下5分鐘內可以寫完幾多個生字。鐘响就停,傾下計講下野當休息,跟住又再來5分鐘。

這樣他起碼已可以專注地做功課5分鐘,後來再慢慢加長時間。

還有,ADHD小朋友做功課,是需要家長坐在旁邊陪住他的。起碼初期是這樣。你行開做野,他也走去玩。當他漸漸習慣長一點時間坐着做功課(例如15-20分鐘),家長就可以坐遠少少,慢慢將距離拉到只需要聲控。

不過,我仔病情嚴重,要陪住做直到後來食藥才有機會拉遠距離。
for every one criticism, three positives must be given.

I_O_U_baby 發表於 15-8-12 12:57
咁佢有無話食左藥覺得點?
衝動出口傷人講說話黑人憎... 係ADHD既問題? 唔係本身性格?
Impulsiveness (衝動,做野唔經大腦)也是ADHD 的病徵之一。
ADHD 有三方面問題:
過度活躍
專注力不足
Impulsive, 行動唔經大腦

for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題