用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

我個仔仲未慣無午睡, 3點過後就係度捱眼瞓.
慢熱, 所以未識到朋友.
功課暫時都應付到, 未開始默書, 唔知到時識唔識自己溫
有時見佢好攰, 想幫佢溫書備課, 又唔敢逼佢. 好在我有d字咭, 閒時同佢玩下matching, 當係溫書.
for every one criticism, three positives must be given.

EASYMA 寫道:
我直頭覺得e+d小學教到d 學生呆架, 唔比旭, 坐定定, 英文一味教grammer, 睇見個仔讀呢d 學校, 跟住又望望人地外國人d 學校真係有d頂唔順, 做mud 鬼呀, 成日默書, 默到個腦塞晒, 香港嘅教育制度真係吃不消!!

都唔一定呀, 昨日信報先有段新聞: 美教育投入大成效低
美國教育制度成效差再次得到印證. 根據經濟合作發展組織(OECD)昨天發表的報告, 美國花在小學及中學的教育經費位居發達國家前列, 但學生成績卻落後其他先進國, 輟學率亦較高. 13.9.2006
for every one criticism, three positives must be given.

你小朋友一日去幾多次?
通常食完野之後去會容易d.
我通常食完飯, 沖涼前, 就俾本書俾小朋友, 叫佢在係坐厠睇書. 又或者放學之後坐一陣.
有無可能再同老師溝通一下, 睇下可唔可以暫時通融一下. 再唔係就搵校長幫下你小朋友?

wsc,
午飯後是否有一個小息? 可以叫小朋友在那時間去嗎?
又或者是午飯後隔15-20分鐘, 讓小朋友去試一試.
另一方面, 就試試早上讓小朋友去一次, 如果去過了, 那下午那一次應該會容易些忍住.
真是"羅生門"呀! 但帶著便便回家, 孩子必定很難堪!
可以與老師協定一下, 就當你小朋友是特別情況處理, 因為改變習慣要時間的呀. 過去的事就算了, 最要緊還是要解決這問題.

唉, 我都來呻呻.
我發現我小朋友就是連he, she, this都唔認得呀 佢都唔係未學過英文, 但做起功課就因為唔認得d字, 所以講解時就明, 但叫佢自己做就唔識.
我這幾天將佢學緊既英文字印哂出黎, 貼到成屋都係. 希望咁會好d啦.

迪迪洛洛媽媽,
我當然唔會介意啦, 你肯提意見都不知幾好!
可能係我心急咗d, 無諗到佢原來個口識講, 但係字就唔係好認得. 我會試試同佢玩下字咭的了. 我是把那些sentences, e.g. "How are you? I am fine, thank you." "Nice to meet you." "How old are you? I am ... years old." 這些貼在門口, 佢要入房就要認讀一次呢d"密碼".
唉, 真是晴天霹靂呀! 他連最簡單的英文字都不熟, 就很難應付其他......
我要confess, 我真係唔識教

Charlotte_mom ,
其實我小朋友係kinder有學phonics架, 老師仲話佢ok喎, 但係屋企問番佢, 就好似未聽過咁 所以我懷疑phonics唔係幾啱佢, 以前睇過d書話, phonics係啱果d聽力好既小朋友多d.

羊咩咩太太,
真係要用"天使"既方法, 好同意! 而家唔敢太強硬啦, 就住就住咁. 唉! 有時見佢兩隻熊貓眼, 不停打呵欠, 知佢攰, 但未做哂功課, 未溫書......

好多謝你地既意見呀, 其實我係乜野方法都會試, 只係時間好少, 做唔切呀. 又唔敢再幫小朋友報出面既班, 驚佢星期一至日都好似返學咁, 唯有自己慢慢教佢la. 不過, 聽你地咁講, 我會再用多d時間教佢phonics啦.

唔係幫小朋友溫功課, 我都唔知自己原來咁火爆, 越來越覺得自己eq低. 但有人提過我, 話我可能教得太快, 所以小朋友記唔到. 而家唯有調較自己既心態同期望.
‹ 上一主題|下一主題