用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返少一日學會死嗎?
go

返少一日學會死嗎? [複製鏈接]

無錯, 不過有時突發唔舒服, 返到學校先黎嘔又難免, 不過知岩岩嘔完就梗係唔好返啦, 但係我知好多工人係呢方面都好求其。
原帖由 optimus 於 09-6-2 10:42 發表
昨天阿仔話有同學係學校嘔.我亦有聽保母車姨姨講過, 有小朋友剛嘔完,個工人都送佢上校車, o係車上嘔.

做父母0既,只要多留意小朋友,都會知佢地係咪開始作病, 唔該做父母0既,見小朋友有 d 唔妥,就留佢地係屋企休息觀 ...

做佢地既仔女真係慘, 害己害人。
原帖由 Lilo 於 09-6-2 15:38 發表
我小朋友個同學因為屋企無人"揪",發緊燒都要佢返學!有對咁唔負責任父母,真係"鄧"個小朋友擔心!

本人覺得咳/少少流鼻水返學都可以接受, 但係如果嘔/發燒就自律啦。

明白功課好緊要, 但係養好個身子返學好過啦, 咁病上堂都無心機聽書啦!
原帖由 Gisele 於 09-6-3 11:02 發表
我阿仔咪中過招!有日返完學無耐佢開始嘔,睇左2次醫生都唔好,要即時入院,係隔離病房住左4曰,輕左4、5磅。出院後因年近歲晚,驚佢有未清的細菌野人,所以跟着果個幾星期都沒返學,只係拿功課返家做,加埋差不多成個月無返學。

後 ...

但係有幾多家長真係咳/少少流鼻水會唔俾小朋友返學丫, 基本上咳/少少鼻水帶左口罩都勉強可以減低感染, 但係嘔帶口罩都無用啦!
原帖由 sabcheung 於 09-6-7 13:41 發表

咳/少少流鼻水 can be transmitted to the others, ofcoz kids need to stay at home

我個女都唔知搞乜, 朝朝有少少鼻水, 但係返到學校問老師上課個時又無喎, 所以我照俾佢返學呀!

唔知係咪鼻敏感??
原帖由 Polly627 於 09-6-9 20:43 發表
我個仔有嚴重遺傳性鼻敏感,老師都唔信,話佢成日流鼻水, 我都好唔開心, 我有寫醫生紙PROOF, 但最後都決定同佢轉校, 我認同嘔就唔好返學, 但如果好似我個仔咁又真係好難講, 佢咳我一定唔比佢返學, 但一早一晚流鼻水我 ...

路過, 我姑9個仔間學校都唔深, 不過我姑9又係少少事就唔返學, 佢個仔唔係叻仔, 我姑9又無係屋企教個仔, 無返一個星期真係跟唔上, 所以我都唔知到盈盈正式返學時, 好唔好隨便就唔返學。
原帖由 AAA-Mom 於 09-6-10 00:03 發表
嘩,如果番少幾日學d功課已經追不上,呢d學校唔讀也罷,幼稚園之麻,唔應該給小朋友太大pressure.
‹ 上一主題|下一主題