用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
樓主: auhappy
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-5-22 21:18
只会有英文班既中中,係唔会有中文班既英中……

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考,其實咪好亂?另外如果中一入咗英文班,但假設成績唔夠好,升中二跌返去中文班,但中二追返中三入返英文班,咁中三選科後中四又用返中文咪好亂?即使中一至中三成績ok無跌入中文班,但中四預備考dse係中文書咪又一樣亂?

little_yolky 發表於 17-5-23 13:07
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係 ...

如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂上全英講解也還ok,起碼語言阻礙少咗,容易d理解,但有d中中,即使你入咗英文班,數學用英數,用廣東話講解,但到高中轉返中文數學書,我覺得要重新學過入面d中文字眼,真係比較吃力。

好似我朋友咁,佢孩子考中學時,看中了間中中有英文班,她十分喜歡,心想入不到英文去中中英文班都好,最後如她所願入了該校英文班,未開學前有高年級學生告知高中會全轉返中文考dse,課本當然也是中文,令她非常失望,其實應該有唔少這類家長以為開了英文班而入到便ok,但最後才發覺未必真係當初自己一廂情願的想法。

bbforever    發表於 17-5-24 16:59
auhappy    發表於 17-5-24 10:07
‹ 上一主題|下一主題