用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
樓主: mosquitohkg
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

mosquitohkg 發表於 22-6-3 16:58
小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

我女之前佢自己係香港匯豐銀行開了個the one戶口加再申請debit card,再打去匯豐海外戶口22333888,跟佢哋講開英國戶口,印象會比條link你填資料,我哋填香港地址,咁英國戶口搞掂就寄香港,如果你怕趕不到就寄英國地址,之後我女再連返佢香港和英國戶口一齊,我一般轉錢就由我係自己香港匯豐轉錢比我女香港的戶口.

YuYuMother 發表於 22-6-3 18:20
呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街 ...

想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔想女帶credit card係身.

YuYuMother 發表於 22-6-3 19:42

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢 ...

咁都係,咁唯有叫佢小心d,thx

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...

之前我女開了香港匯豐和英國匯豐debit card,但她在英國遣失了,因為佢又無加入她手機apple pay,迫住什麼也要用信用卡,咁她報失了,寄回家,我自己申請了香港匯豐銀行debit card加入佢apple pay,現在因為補領返,所以她自己加返自己嗰張,我每次轉£1000比她,又唔怕佢搞到我戶口的錢.其實將來佢去歐洲玩,你也可轉歐羅比子女或佢戶口直接兌換.

cpmummy 發表於 22-6-7 17:38
回覆 iamderek 的帖子

明白啦,唔该嗮,即如交学费要自动转账就一定要开个HSBC UK户口 ...

我女手機壞了上網訂比debit card,但登記地址要銀行個地址是英國,但我女香港張debit card地址是香港,佢有英國張debit card,地址好似都係英國的.,所以用返英國debit card.

cow 發表於 22-6-7 08:30
法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et ...

謝謝解答!

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00
回覆 rubycourt 的帖子

即她的Applepay是用你的debit card?

之前係,現轉返佢自己HSBC HK debit card.

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00
回覆 rubycourt 的帖子

即她的Applepay是用你的debit card?

不過我也會比實體咭佢放宿舍,怕她電話被偷或壞了,坐車食飯也可以用到.

anitawong21 發表於 22-6-7 19:26
其實佢可以考慮開多個Revolut做士啤,唔好轉咁多,小小錢就夠,過歐洲玩都好方便
...

請問revolut是什麼?

一般我轉入她戶口,如果佢急用也可以自己係她hsbc HK兌換,只要她戶口有錢就可以.
‹ 上一主題|下一主題