用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

分享: 各出版社的練習深淺   [複製鏈接]

tinaleung 發表於 16-1-11 09:07
仲有小三係咪作文,作句要求高好多嫁?。。。我一舊雲。。。
我校小二考試已要作文,但朋友間學校小三還未考作文…

作句方面,我校小三要求串句,即兩個詞語串連成句…

其實每間學校都有分別…

tinaleung 發表於 16-1-11 16:35
我小朋友就作40-50字到, 小二, 就係想準備下小三時的中文。你知, 中文既野, 要時間儲下。
咩叫串句? 不如俾 ...

我校串句是因應教嗰課書內詞語選兩個來作句(小三只用兩個,小四以上或用更多),如 : 勇敢+撲滅,誠實+讚賞

另外有句式寫作,如 : 每當…便…,經過…終於…

還有修辭手法的作句,如 : 排比,比喻

再講回作文,小三要求作記敍文(180字以上),文內要求(次次不同),如 : 四字短語/成語,修辭(排比,比喻),對話(直述句),形的名,形地動,AABB(eg.高高興興),ABB(eg.白茫茫)

小時了了 發表於 16-1-12 10:12
"再講回作文,小三要求作記敍文(180字以上),文內要求(次次不同),如 : 四字短語/成語,修辭(排比,比喻), ...
我都唔知呢!我無研究個其他校中文點教,點考作文…! 但有問過其他小學中文考幾多課書,多數考6至8課,我哋要考哂一~二册書,共十二課,温詞語好金

CALVEN 發表於 16-1-12 10:28
我仔學校今次都考11課,每次都考大約此課數,

但詞語是靠平日的理解,考試前睇下整篇課文.

我會同我仔默番d詞語,嗰到百幾近二百過詞語,尤其第一册d詞語好多唔記得…
唔溫又唔得,因為不供詞填充,錯別字part實出…

小時了了 發表於 16-5-12 22:29
今年阿女小五呈分試,學校考啲數全部應用題,題目我自己覺得考唔淺。數學科一直以來要考兩份卷,今年我買咗 ...

我仔都有做學林,應用題方面佢係比我學校出得深d,但其餘部份我又覺得學校出得刁鑽小小。。。
如 : 圖形

小時了了 發表於 16-5-13 09:18
嘩! 您小朋友間小學考嘅數學都幾深喎.

老實坦白講, 學林個本應用題補充, 好多時第一次睇題目我係唔識做,  ...
我覺得我校應用題唔深但图形會出得tricky少少…
‹ 上一主題|下一主題