用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 ...
go

07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 [複製鏈接]

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲

my son is PM class, I live in Ngau Chi Wan.

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入

好多PM class 既朋友仔啵. :  :

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入?通知聲

wendyng
除非有人放棄唔讀啦, 否則都好難,不過你都可以試下比封信學校既, 睇下有無機會.
其實我就覺得讀上午或者下午都無所謂, 我個仔讀緊上午班,冬天一早起身真係大細都辛苦, 之後仲要在最短既時間揀適合個日天氣既衫比佢著(著得多又熱,著得少又驚佢涷), 真係好煩.
當然啦, 讀下午班既話, 小朋友就真係無乜時間冼, d課外活動就只有安排響星期六、日囉.
凡事都有得有失既, 自己考慮下啦!

艾菲,
你住Ngau Chi Wan 邊度? 我住豐盛街, nice to meet you.
艾菲 寫道:
longbb,
My son also was accepted for PM class.  We live in Ngau Chi Wan too       Do you think we are living at the same estate? :wink:

艾菲,
我住#55, 第時請多多關照   
你小朋友搭唔搭school bus?
附近有冇中信嘉華? 我搬黎無耐,所以唔係好熟路   
艾菲 寫道:
longBB,
Yes, 豐盛街 #63, nice to meet you.  Great to have a neighbour as classmates.     

艾菲
唔該曬你, 最近個間citic Ka Wah 應該係九龍灣.
你打算幾時去註冊?
艾菲 寫道:
longBB,

here is the link of Citic Ka Wah Bank,  大家關照關照     

Citic Ka Wah Bank

Oronine
其實我都唔係太清楚, 不過見封入學須知話註冊個日要填張直接付款授權書, 咁如果唔預先開戶口, 又邊有戶口號碼填落份授權書度   
定係到時有銀行職員順便幫我地開戶口?
大家不防研究下。

JCow,
我係你我都選擇培正,元朗當然係有好既學校啦,但係亦有好多新移民小朋友,我就唔希望個仔在咁多新移民既環境中長大囉.
當然啦, 如果你可以搬出九龍住就最好囉, 交左留位費先啦, 仲有咁多時間至到九月,同太太慢慢商量下啦。

艾菲,
咁你有左決定就隨時PM我啦.

kyy 寫道:
係呀, 我都諗住呢幾日去開定個戶口先, 唔係要31/1前再返去交"直接付款授權書".

不如做個統計 :

[size=medium]2007  培正k1同學仔 :

am
軒軒 (kyy) -- 男仔

pm
Sparkle (longBB)--男仔

[quote]
longBB 寫道:
Oronine
其實我都唔係太清楚, 不過見封入學須知話註冊個日要填張直接付款授權書, 咁如果唔預先開戶口, 又邊有戶口號碼填落份授權書度   
定係到時有銀行職員順便幫我地開戶口?
大家不防研究下。
[[/quote]

死啦! 你地講到校車d時間咁差, 咁我係未應該幫呀仔轉褓母車呢?

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入鈬通知聲

yy_baby
我個仔而家都係讀緊K1架, 初初我地都打算在Hongkong Island比佢讀書, 連學校都Confirm左, 後來因為搬去九龍區住, 所以在好急既情況下求其找間不太差的KG比佢讀一年, 因為佢係細仔,所以搬左屋至慢慢找過d心儀既KG比佢repeat.
講真香港區同九龍區最大分別係HK side 有好多好學校, Kln就只有集中於一兩間, 競爭真係大好多。
你個女讀緊邊間?一條龍係St.paul, 真光or 寶血? 如果佢係讀緊st.paul, 我會選擇留低囉, 不過你都要睇下個女既情況, 例如是否對呢間學校有歸屬感? 你地住香港定九龍區啦? 仲有就係個女各方面的發展如何喇, 好似我仔咁, 佢d小肌肉較差, 執筆寫字麻麻地, 再加上佢而家讀緊呢間並唔係一條龍, 所以我至選擇培正讀多一年打好基礎。

艾菲,
咁你個仔係幾多月出世架?
因為Sparkle係細仔,好多時在KG佢有好多野自已處理唔到,好似比小朋友搶左佢粒糖咁, 佢眼白白睇住個小朋友打開張糖紙然後食左佢粒糖, 佢唔識 call help or say no, 好唔開心,放學番黎只係識得對住我喊。如果佢大個d, 佢就識得打開張糖紙食左粒糖, 咁根本唔會比人食左佢粒糖啦。呢件事做例子,我覺得無論在侍人接物又或者在學習上唔多唔少打激左佢既自信心, 以前有個維記既主任同我講:自信心對小朋友學習過程係非常重要架, 所以我要Sparkle repeat 既出發點就係要佢有自信心咁去學習, 同意否?
我都有問其他人既意見,讚成同反對既意見都係一半一半啦.
如果repeat K1係留番原來既KG, 咁當其他小朋友升K2而我個仔無得升班, 佢一定好唔開心。所以我決定同佢轉另一間KG repeat 囉。
如果我唔比佢repeat, 繼續做細仔留在現在的KG, 咁以後十幾年佢都曾係班裏面既細仔, 咁佢就可能以後都好冇自信咁學習喇, 你又有點睇?

艾菲
唔係咁橋呀? 你個大少叫乜名乜? 響邊讀書? 從實招來   

艾菲請check your PM.

yy-baby,
good morning.
真光其實都幾好wor, 上年我都有同Sparkle 報, 後來因為同聖馬加利大撞期interview, 所以give up 左 (因為我個係仔), 真光同培正都係傳統學校, 培正比較看重理科, 英文程度一般; 真光聽講數學科都幾好,KG同小學既英文程度都係一般,但係上左中學就係英文教學。 我係true light 舊生, 以前我讀書既年代, 大坑道真光係咁多間真光中, d學生最Smart既一間, If I were you, 我都好難決擇  
你有無發現培正出品左好多偉人, 咁多年培正都無變過一質; 真光出品既就多數係娛樂圈既人, 有無同感? 你住TKO既話,車程 無論true light or PC 都係差唔多, 不過感覺上PC就唔駛過海law. 都係個句啦, 交左留位費先, 慢慢研究下啦

我有PM比你呀)))))))

zoechan,
好多謝你支持我既意見呀, thank you so much.
zoechan2005 寫道:
longBB:
喺幼稚園同初小階段,大仔會著數d,除非佢係資優,但都等大d至跳級!
因我年年教小一時,都發現考第一名多數係大女/仔,而考第尾多數係細女/仔,所以我好贊成在幼稚園讀多一年,到讀小學追唔到先至留班就好唔抵,而家讀多年而且係唔同學校,係好事。
學術上就算追唔到,其實家長都可以幫,但自信心同老師對佢的印象就好難控制同改變。
何況,名校好多都係大仔多!唔好蝕底!!

艾菲,
Check your PM please.

你地去左銀行開戶口未?

winniepoon,
如果搬屋就最好早d, 千祈唔好九月入學同搬屋同一時間進行, 因為少朋友要同一時間適應新屋同新學校, 佢地曾好辛苦架, 上年我八月搬屋, 大少九月開學, 真係慘到不得了 .日日話要搬番去舊屋企, 問佢reason, 佢話" 舊屋企唔冼番學, 新屋企要番學" .   
‹ 上一主題|下一主題