用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

原文章由 zoechan2005 於 07-9-14 18:43 硐表
我女都提過有個"講英文的女人",原來就係外籍老師!

Graham媽
係呀, 我大少個寶號就係孫日朗呀, 多多指教
大少就無你Graham仔咁叻叻喇, 問親佢d同學仔叫咩名, 佢例必答我"唔知呀, 我淨係知佢係哥哥啦、姐姐啦、弟弟啦、妹妹啦........

講番升小一既功課問題, 我個姪仔今年都係升小一, 佢由又一村幼稚園升去聖芳濟各, 眼見個姪仔番左個 1 week 學, 已經做功課做到喊, 我就真係有d擔心我個大少喇, 因為又一村d程度係深過PC gar(大少都係又一村讀左一年), 姪仔都適應唔到, 3年之後到大少上P1 我就煩喇.

tsznok

日朗無話陳老師遲d派燈籠wor, 淨係同我講老師話比佢知就快中秋節咋.
係呢, 你囝囝係學校跌親個傷口埋左未呀?
原文章由 tsznok 於 07-9-18 12:12 硐表

隔離班做燈籠呀?
子諾今早反而同我:"陳老師話遲d會派燈籠呀~"
之後我試下佢:"咁老師有冇話今日要交D乜呀?"
佢就話:"唔...今日冇野交呀,尋日交左功課啦!" ...

hi huang

日朗既乳名真係叫long long gar, 大少話ma lok yan係佢既同組friend, 但就同佢頭尾分開坐wor,不過佢話雖然坐得好遠, 但係佢都拖到lok yan隻手仔gar wor.

今日佢一落車就同我講, 佢放學坐校車又可以同Ma Lok Yan坐喇, 不過佢坐入面, lok yan坐出面, 佢仲話因為訓左所以唔知lok yan幾時落左車wor
原文章由 huang 於 07-9-18 13:17 硐表
hi long b , Graham mum

I'm Ma LOk Yan mother, my daughter only tell me long long is her best friend.  They are the same school bus.  

[ 本文章最後由 longBB 於 07-9-18 20:56 編輯 ]

今曰上上堂停電呀, 日朗講唔出停幾耐電, 淨係識話黑蚊蚊同埋無冷氣好熱wor

pamelaywy
我囝囝上年番學唔夠半個月, 就好似謙謙咁比同學仔咬左隻手指一啖呀, 見到佢手指仔既牙痕好心痛gar, 真係好明白你既心情.
原文章由 pamelaywy 於 07-9-19 20:54 硐表
今日謙謙到活動室玩煮飯仔時俾小朋友咬佢o既耳仔
隻耳放學仲好明顯有一條紅痕呀
陳老師放學都有解釋好清楚發生事件由來.
小朋友誤以為謙謙想搶佢地同時玩緊o既煮飯仔
所以就咬落去呀 ...

日片同夜片都戒左喇
原文章由 PrinceAaron 於 07-9-22 14:41 硐表
你們的小朋友戒片未?

大力泳會教練咁樣對待三歲既小朋友

話說我小朋友係大力上緊bb班, 當時兩個教練分別教兩批不同情度既小朋友, 我個囝囝就好不幸咁由呢位無咩愛心既教練學游水
星期六果堂佢地開始學所謂既自由式撥手動作, 其中兩位小朋友己經做到喇, 但係我囝囝做左幾次都做唔到, 於是乎個教練就好咁用佢一隻手掌將我囝囝雙手捉實, 寧空咁抽起佢話佢做得唔岩, 呢個動作持續左10幾20秒, 我囝囝好驚, 個教練好惡.

之後差不多落堂, 佢要小朋友做踢水動作游半個池, 我囝囝做到喇, 但游到池中間對腳5到地, 咁有d驚都好正常丫, 佢就亂咁wear, 可能wear親個教練, 個教練好嬲, 話我囝囝搣親佢, 於是乎搣番我囝囝轉頭, 仲問我囝囝痛唔痛

我真係好嬲, 我預左游泳教練係越高班越嚴格, 但係我個小朋友得3歲幾, 上緊BB班, 有無必要咁既態度對佢呀

pamelaywy

係呀, bb班做唔到指定動作一d都唔出奇丫, 身為教練應該預左law, 佢應該設法使小朋友做到個動作, 而唔係將自已不滿既情緒發洩係個小朋友身上law.

日朗本來就驚深水同埋係水入面好無自信, 呢件事之後佢唔單止驚水, 就連教練都驚埋, 我其實好唔開心好心痛gar.

我攪緊投訴既野, 佢仲有5堂要上呀, 我都好煩惱, 都唔知比唔比佢完成埋去, 你有咩意見?
原文章由 pamelaywy 於 07-9-23 23:24 硐表
longBB
見到你的發表, 覺得這個教練很離譜
這麼小的一個小朋友, 做不到指定的動作或誤抓別人一點也不出奇呀
不要說三歲小朋友, 大人學游泳都有機會發生這樣的事
她怎出來教小朋友游水呀???
日朗有沒有因此怕 ...

Lulu0820
多謝你報料呀, 咁真係要留意住小朋友既情況喇.

YMCA係咪廣華隔離呀? 聽講係會員至可以報佢地個泳班, 情況其實係點gar?

原文章由 Lulu0820 於 07-9-24 09:28 硐表
早晨呀各位,

sallyderek,
又多個上幼愛班既同學真係好喇!高興認識你! 我囡囡都係粟米組,不過今期同佢最friend個同學叫"欣琳",佢成日提起佢!

longBB,

如果可以退錢,我都覺得即刻轉好,影響小朋友既信心事 ...

[ 本文章最後由 longBB 於 07-9-24 12:39 編輯 ]

PrinceAaron

你唔洗咁急幫囝囝介夜片gar, 而家天氣開始涼, 無謂攪到佢半夜濕晒, 到時涷親仲煩呀!!

既然你試左兩晚都唔成功, 咁即係話你個小朋友未ready, 我記得日朗介夜片果時(兩個月前既事), 係佢自已話條片片好唔舒服, 佢唔鍾意著, 咁佢自已就掉左條片片lu, 所以我覺得你囝囝可能未係時侯呀, 始終好既睡眠質素對小朋友黎講係好重要gar, 你不如過左個冬天再試過啦!!
原文章由 PrinceAaron 於 07-9-23 15:56 硐表
I tried two nights but not successful..........  I am very sleepy in the next morning as the nearly morning he will weewee and I have to clean up..........  

I just think whether I  ...

唔該晒LuLu

乜入會費咁平gar, 之前有人話入會費要千幾蚊, 嚇鬼c我

我都研究緊呢個星期六仲比唔比曰朗繼續上泳班, 大力暫時答應到時唔比曰朗跟果位教練, 但係因為上堂人數比例係2:5, 所以果位教練到時都會在場教其他小朋友.
原文章由 Lulu0820 於 07-9-25 09:35 硐表
longBB,

我囡以前係參加新界會所個邊,油麻地o個個就未join過,比下面條link你睇吓:

http://www.ymca.org.hk/big5/index.php?c=134&t=3

係要入會既,不過都係去到填張form交$20(?? 唔記得,係咁上下既會費)就得,不 ...

尋日因為要上99度做節, 所以無比日朗坐校車, 親自去接佢放學.
接放學既情況比開學果幾日好好多, 大部份小朋友都係坐校車, 所以我好輕鬆咁就接到曰朗, 仲同陳老師傾左一陣, 陳老師觀察力好強, 佢己經好了解日朗喇, 佢話有時會請日朗拎d野比望班既老師, 望班老師會同佢講"唔該", 佢又好醒咁講番句"唔洗客氣"wor .

kyy & 廣謙媽
黎緊星期六果堂泳班, 一定唔係呢個教練教日朗, 大力果邊已經同我保証左.  因為我要出度家長會,所以c6到時會帶佢去上堂 ,我已經叫左c6登大佢對"龍眼"睇實d大少, 佢本身做紀律部隊, 我相信佢比我更有能力保護囝囝, 有咩唔對路佢會即刻take action gar 喇!!  
原文章由 廣謙 於 07-9-26 08:49 硐表

日朗媽咪

個教練真係唔得呀. 這樣對日朗 --- 小朋友都只是 bb 班.
如果可以的話, 還是換教練吧.

我仔仔係 - 培正 "泳天" 也是參加初學斑, 但個教練哥哥很好 - 有耐性慢慢教小朋友. 現廣謙共返了4堂, 已經可以 ...

廣謙媽

see you soon!!
原文章由 廣謙 於 07-9-26 09:48 硐表
日朗媽咪

請 c6 登大眼夾到實呀. 不然小朋友會害怕 swimming.

妳29號也會出席, 到時大家可見見面. 因我上一次聚會沒出席.
只是在禮堂時與 蕙然爸爸相認. 剛巧廣謙坐在蕙然旁邊.

到時見吧.

廣謙媽

...

tsznok

小朋友始終要長大, 做daddy mammi 真係要識得放手, 讓小朋友係佢地既世界裡面自已去解呢d雞毛蒜皮既小事, 咁佢至會成長, 才能建立自信心去面對將來既人際關係.

子諾好叻wor, 見到個女同學出手推人, 佢識得去同其他小朋友玩, 既然佢識得將成件事表達番比你聽, 你不妨私底下同佢當閒談咁討論下呢件事丫, 問下佢對呢件事既感受, 我都試過有類似既事情發生係日朗身上, 佢同我講比人推跌係"好痛好唔開心", 咁我同佢講既然你"試過"係咁痛咁唔開心, 咁你千祈唔好推小朋友呀, 咁樣做既話, 比你推跌左既小朋友都會好痛同好唔開心gar.
原文章由 tsznok 於 07-9-26 10:46 硐表

廣謙媽, 蕙然爸,

多謝你地關心呢件事, 講真果句, 成件事都超級雞毛'算"皮, 只係我好感慨現今仲有家長會用呢種心情心態去介入小朋友既世界而已~

最近子諾有同我講起班房內有個女仔好惡, 成日都會出手推人, 佢講到 ...

日朗上星期話咬人個小朋友叫劉達基wor.
原文章由 tsznok 於 07-9-27 13:09 硐表
..

等我得閒問下佢,睇下佢又知唔知先,嘻嘻~

你仔仔好番晒未呀? 小心保重呀!!

有無人知除左18/3親子旅行,仲有咩活動係要daddy & mammi 都要出席gar, 我先生要提早申請定d假期呀

唔該晒 winniepoon and Lulu0820

原文章由 Lulu0820 於 07-10-3 15:00 硐表
家長日同親子遊戲日家長都要出席,其他都無物野要請假,如果之前有tick家長義工(e.g.生日會故事爸媽),咁o個d日子就需要請假,但如果之前無tick家長義工,咁就無物野要家長參予!

Lulu

...

zoechan

恭喜晒呀!!

睇見你地咁快就生得出小b, 真係有d羡慕呀, 我當年生大少足足痛左24小時至開到8度, 點知發現臍帶纏頸, 最後都係開刀:cry: :cry:
原文章由 zoechan2005 於 07-10-4 10:53 硐表
tsznok,
我終於生咗第三個b嘞! 不過比預產期遲咗10日,成為國慶b!
不過生得好快,2:45入產房, 2:59生咗嘞! 太快嘞!咩氣都無得聞!
你預產期幾時?邊度生?

hi!

好耐無上黎傾計喇::" /> ::" />

日朗上兩個星期氣管炎發高燒呀, 四日都104度退唔到燒, 挨到第五日終於要睇醫生食抗生素, 而家無事lu.

想問下大家, 培正校服換季係咪會有通告gar, 下星期開始涼, 可唔可以自行幫佢換季呀? 好鬼心佢又會再次涷親呀

[ 本文章最後由 longBB 於 07-10-29 17:56 編輯 ]

Lulu
唔該晒你呀!!
尋晚落左場雨, 天氣真係明顯涼左好多.
原文章由 Lulu0820 於 07-10-30 08:55 硐表
longBB, huang,

天氣轉,小朋友真係要小心,好易冷親!換季係會有通告,不過如果覺得凍,或者小朋友唔舒服,都可以自己同佢轉季,寫張紙講聲比老師聽原因就無問題,幼兒班d老師好寬鬆,有時反而係小朋友見其他小朋友未換季, ...
‹ 上一主題|下一主題