用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?
樓主: dinofans
go

請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?   [複製鏈接]

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?

我都有去,最早果場,我果場有非基督徒舉手,亦有雙非家長。
一take過,冇second in, 校長話第一批信在一個星期左右寄出。希望有好消息啦,咁唔使再見自行。
另發現面試時間跟姓氏,如a是早上,t是下午。阿仔話同group8人有6個同姓,很有趣。

全部學校target都係band 1, 匯基有150個位,扣左聯繫,盡收band 1之後就band 2,3

回覆:PINK2007 的帖子

Yes,超痛苦。
由等interview信開始,到準備interview。及interview果日又要幫個仔請假(週末有課外活動),到等消息(去郵箱望下有冇消息),及上EK睇下有冇家長有消息。

我都無另整portfolio 呀!我剩係填表及交成績表副本。
In完後老師提我個仔未交6年級成績表影印本,叫佢落下影完拎返上去。
希望快d有消息啦

7/3,感謝上主的安排

回覆:dinofans 的帖子

會呀。不見自行了,原約了民生12/3。

回覆:Snoopy211 的帖子

我住觀塘區呀,我指的民生是九龍城那間,不是港島民生。希望你也快些收到好消息

回覆:mandy2003 的帖子

多謝你的資料。
我想,很多家長選這間並不是單睇成績,會考慮埋其他因素,例如宗教,老師愛不愛孩子,學校活動,功課量等等⋯成個package去考慮
如果單講成績,老師也說過,band 1的小朋友選資助也有很多資源不錯的學校選擇。要比成績,比之不盡。

我同意身旁好友去外國讀書會帶給小朋友一定的感受,但我覺得是一個成長的必經過程,悲歡離合,小朋友要從中學習如何堅守自己,不受/減低影響。
此外,依家科技發達,大把野影響到佢啦。

Band1b
Uccke是首選,宗教氣氛,男女校,emi,老師關愛學生,地點

回覆:小兵 的帖子

希望您快d有好消息啦
不過話時話,現在仍在等的有沒有band2家長?定仲係band1 ar?

可能邊緣人或者呈分試ok

回覆:小兵 的帖子

百貨撞百客,每人的選擇不同。亦有好多band 1收左照讀
不過話時話,福建offer晨咁早就出左,收左仲去見匯基,似乎掙扎過。

回覆:lamcw123 的帖子

請問絕對的意思是?匯基不參與派位的。
再top的band 1都有band 2生(例如直屬小學)。單睇成績,很多學業成績比匯基好的比比皆是。但教養孩童,應以何為準則呢?如認同此校的理念,便選此校。要講成績,再計過吧!

‹ 上一主題|下一主題