用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有讀障係咪只會派BAND 3 中學??
樓主: stellat
go

[讀障] 有讀障係咪只會派BAND 3 中學?? [複製鏈接]

我覺得都要睇性格
我女2個表哥都係讀寫障礙, 大表哥驚留級, 所以死讀難讀, 小一至小五成績都唔好, 但小六突飛猛進, 入了BAND1英中。而家細表哥小四, 但唔願讀書, 連書都唔會拎起來, 又情緒化, 覺得讀書辛苦, 無用, 佢媽又驚佢仔發脾氣, 自我安慰細仔遲D會跟大哥一樣好起來我女, 剛證實都係讀障, 佢無大表哥的恆心, 但又無細表哥的情緒, 叫佢做都會做, 考試成績差, 久唔久先一次合格, 數學就暫時OK, 默書, 勤力個排可以有9字頭, 一懶就會得幾分, 一定要付出比別人多的辛勞先有較好的收獲, 但肯做是可以做到的。所以性格都好重要, 一個正常的小孩讀唔讀得叻, 性格都好大關係呢~

回覆 sunsunchu 的帖子

小孩多大?

完全明白
我女都係北區一線小學, 而家小三, 是上年12月時剛知佢係讀寫障礙, 兼有言語理解障礙及視覺認知障礙

因為小女幼稚園時係HAPPY LEARNING, 我以為佢小一唔適應, 下學期請左個姐姐同佢補習, 連功課都搞唔掂, 我晚晚番黎再搞, 搞到成11,12點。

到小二要佢落補習社, 功課搞掂左, 但係成績差過自己跟, 下學期我去左做手術, 佢科英文係得十幾二十分個隻....

今年升小三, 因暑假時知道有幾個堂/表親都係讀障, 即刻同老師講, 但班主任經學校搞得黎都太遲, 所以去左做私人評估, 先叫做確診。

點解咁耐先發現, 係因為小二, 小三時同學校老師傾, 其實都覺得我女唔係讀障, 個個以為佢只係懶, 連做評估個心理學家都話我女表徵不明顯, 而且佢係好肯做的小孩, 我有時間陪佢溫默書時佢可以默到OVER90分,所以我以為佢有能力做到, 只係懶,無諗過佢有問題, 直到D野越黎越深, 我教佢時發現唔妥.....

如果我一開始留意到佢的問題, 就唔洗拖咁耐, DD佢地都唔想 , 我地只好耐心D去幫佢地, 希望佢地唔好太差。大家一齊努力啦

回覆 loklok0104 的帖子

性格改變命運, 我記得小一開學, 學校安排個講座比家座長, 就是去了解小孩的性格, 再作出教育對策養育小孩真不是易事!

如果小孩有感到上學不開心, 就真係要考慮轉考, 你同孩子傾談下吧!
‹ 上一主題|下一主題