用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求教:點樣教小朋友用左手揸筆寫字?
go

求教:點樣教小朋友用左手揸筆寫字? [複製鏈接]

我女都係左撇子. K1時老師問我想佢用邊隻手寫字. 雖然果時只係畫線條, 但我表示凡係功課簿, 一律用右手. 其餘做乜都由得佢用左手. 所以佢畫畫/ 填色/ 用剪刀/ 食飯全用左手.

左撇子梗係用左手好d啦(我女如用右手剪野會無力, 剪唔好). 唔做評估都知啦.....問題係, 寫字一定係右手好d. 一係你由得佢自由發揮.....其實就算係用右手, 都唔洗楂住佢隻手寫字喎.....

犖犖 發表於 12-10-11 09:06
我們都有點後悔當日無叫個仔試用右手寫字。我仔左手寫字,困難不是很大,但相比右手寫字要辛苦。
我太太是 ...
Good advice, 犖犖.

奇在我&daddy兩家無近親係左撇子! 唔知點解個細女係. BB時(幾個月大)我已發覺la. 俾玩具佢, 佢自己會右手交俾左手. 但叫佢用右手做功課一d困難都無, 只係習慣問題, 當中無逼/ 罵/ 打/喊. 其實初時佢左右手都寫到, 後尾集中只用右手寫字, 左手做其他野吧.

喵媽 發表於 12-10-11 14:49
我仔都是左手...我地一向由得佢, 亦冇捉手教佢寫字, 但依家都有點後悔冇試下叫佢用右手寫字!
其實唔會迫,  ...
你估試下同佢玩遊戲得唔得呢? 話大家交換用手寫字(你用左手, 佢用右手)鬥快鬥靚. 成日同佢比賽, 練下右手小肌肉.

喵媽  謝謝你的提議, 我返去同佢試下先!  發表於 12-10-11 17:25

喵媽:  謝謝你的提議, 我返去同佢試下先!
記得要專登輸俾佢, 讚佢左右手都禁叻. 你就唔掂咯.

喵媽  哈哈, 係呀, 亞仔贏到我就會好想玩架喇!  發表於 12-10-12 17:26
‹ 上一主題|下一主題