用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
go

再戰小一? [複製鏈接]

唔好搞禁多野~

efung123 發表於 15-8-3 22:46
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...

其他野唔講吖~~其实同学仔点知佢大—年?根本無人care, 係你諗多左啦~~~諗番起自己讀書時,边会理边个大边个細?頂多記得老友生日而矣~其实除非佢跟唔上,無端端硬要佢讀多年小一,闷唔闷d呀?上堂玩手指有之~要对多年識哂既野,重新做过d已經学識既功課,真係惨~

除非讀緊間好差先會諗住轉校,其他理由就。。。考插班都還算了,重讀就無意思。其實小朋友既生活最緊要喺穩定性:安定既家庭生活(父母和諧),無必要唔好成日搬家轉校,唔好禁多突發事大起大落就最好。

Charlotte_mom 發表於 15-8-4 17:32
重讀小一, 如果講直資私校, 即係話準備升小一的小朋友, 再考多一次, 形式同一年前一樣, mainly係集體遊戲,  ...
唔怪的話而家考小一越來越難~~~除左同年競爭、新移民外,仲有重考.......辛苦了~

Soundervolt 發表於 15-8-4 20:53
都幾感慨....阿仔升小一都係數年前嘅事,當年為小朋友各出奇謀搵學校嘅氣氛都已經相當緊張,不過相比現時嘅 ...

成个生态改变哂。我大女果个年代先开始听有人讀两间幼稚園,仲有人話有病。到細女就已経有好多人禁做,之後多听見係考插班……而家發展到再战小—~

efung123 發表於 15-8-4 22:24
多謝各位嘅意見,其實呀仔學術能力都OK,但性格比較慢熱怕醜被動,所以舊年考左幾間直資私小全軍覆歿,派位 ...

学術能力ok&区內不錯小学

我情願考插班(从來唔係易事),好过“人造留班”~插唔到咪継續升班~不竟有幸直升中学既小朋友都只係—部份人,就算联繋小学都要好努力爭取好成績先上到中学部,大把人陪你吖~~俾d信心!我两个女都係讀無中学backup既小学。

ihv2kids 發表於 15-8-6 13:23
還是另一要點選擇重讀。第一年小一,阿仔言語能力弱,成日比其他小朋友話佢講野BB, 阿仔係好唔開心,所以唔 ...
你个case同楼主唔同~~佢仔仔能力ok, 应付到學業,亦無護士提議重讀……
‹ 上一主題|下一主題