用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY, GHS大家会点揀
go

HY, GHS大家会点揀 [複製鏈接]

差不多吧~style不同而矣。感覚上GH英文会好d、家境富裕d.....

tung_yan0623 發表於 16-2-26 15:44
明晒,我女係正途出身有兩間学校的offer, 地点交通对我女來說差不多。我女較斯文,也愛分享,佢係果种有好 ...

俾佢自己揀囉……两间差不多,書係佢讀~最紧要佢开心,六年啊~~

TwinWong    發表於 16-3-2 08:40

crystalwsm 發表於 16-3-2 08:45
如果以成績或以入三大比率計算,兩間學校距離多唔多?

我諗差别唔太大……
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D3

crystalwsm 發表於 16-3-2 13:27
先謝謝兩位前輩的資料,即是話除了地區之外,兩校差別不大.......
但唔知點解,我哋學校入GH的人數比較多, ...
HY收生準則好难捉摸……GH喜欢我地学生,可能係條件平均(学術体艺),学習态度好(我識幾个係入边都讀得出色啊),英文唔錯……或者我地d同学唔夠“鬥心”?

jackjackwin  HY收生準則好难捉摸-------->can't agree more  發表於 16-3-2 14:55

crystalwsm 發表於 16-3-2 16:05
Thank you hkpapa852,其實我都攪唔清楚D時間,我女今年小五,2017年9月升中一,今年年尾至出年年頭開始考 ...
協中有90定100学位收外來生?禁都幾乎係同協小五五分,点知入三大果50%的allocation是協小多还是校外多?(無人有統計过吧?)
两间真係差唔多……

crystalwsm  Thank you Yanamami  發表於 16-3-2 17:02

ggfather222 發表於 16-3-3 16:40
回覆 surewin 的帖子

如果叩門, 有幾間很好的女校, 不防考慮, BPS,  放榜當日可試, 但同區不接受.   (YWG, ...
YWGS又話無得叩门既……
‹ 上一主題|下一主題