用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
go

男仔高度問題   [複製鏈接]

夜唔夜瞓?夜瞓無得高。要拉筋,筋鬆又好d。我女由細跳中國舞又游水,成日要拉筋,一噠落床3分鐘就瞓著,而家13歲半有166cm。打羽毛球對增高無乜幫助吖~~

妹妹頭  我個女10歲(9月至11歲), 都己經155了  發表於 17-5-11 15:25

TwinWong 發表於 17-4-24 00:04
我地就係遺傳 婆婆同嫲嫲超婑 連143都無
我两個囡 幼稚園都跳芭蕾舞 就諗住拉筋有幫助
到小學两個跳現代舞 ...
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽矮,好彩我自己都有165.

bobbob 發表於 17-4-24 10:10
同一對父母生,姊妹高度由149-167都有,遺傳只係局部原因。。

禁又係~我大女出世到幼稚园畢業屬90%嘅大碼小朋友,但上小学到畢業就变75~80%。阿妹出世係中碼,幼稚園开始就变75%, 但上小-开始每年高6~8cm, 小四著家姐六年班校服。家下中-好似高我dd.....家姐中六咯,矮我dd....不过以女仔計都夠用。

fion6406 發表於 17-4-28 11:33
唔會主要關媽媽事卦,有呢個錯覺,係因為通常夫婦結婚,老公會高過老婆,咁老婆高、老公都唔會矮。父母都 ...
信我啦~有d基因受母系影响多d㗎……外国人眼睛颜色尤其明顯~
‹ 上一主題|下一主題