用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

係咪唔好太心急,等到八月叩哂门落定塵埃準d呢?

hundred100 發表於 18-7-10 10:31

KTS
去哂SPCC/HY/SPCS都唔揀DGS

Sophie0804 發表於 18-7-10 17:19
整體band 1A,特別是男女拔LS 少了,雖然coed 多了
女仔好似都好ok, 男仔明顯差左。

hundred100 發表於 18-7-11 08:12
呢兩年聽多左本身係教育界人士的既家長唔傾向于選擇神校。其中一個因素係懼高智商校園欺凌。
...
点高智商校園欺凌?願闻其詳~
我有个EK網友女考試前俾大話連篇同学借左課本唔肯还,出动老師同阿媽先討回課本。禁算唔算高智商校園欺凌?

hohoho888 發表於 18-7-12 09:36
其實我覺得入好名果D名校如果做唔到中上果班, 做中下游果D的話唔知會否欺凌但好易就會有名校包袱囉,
呢個 ...
名校通常分班分set上英、数,同級数的同学会-起,不同級數的其实也很少打交道。我相信被欺凌的多是性格內向又落单的,单单是成績差嘛,总有-群互相“扶持”的,才不会被欺凌。

Fivedragon 發表於 18-7-16 07:30
咁你不如直接講一間你覺得係一線既小學, 我地大家再分析下。

你定義既一線係咪已達神校既級數。

有討論过:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658118&extra=page%3D6&ordertype=1
‹ 上一主題|下一主題