用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

楼主,你要俾多d个女个人資料同你点解鈡意呢两间学校,人地先可以俾意见你。

如果唔係,爬下旧文-样:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3603475&highlight=MCs

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

“較好”指边方面呢?DSE成績?学校生活?老師同学?升学及就業支援?Assume你不計較学費、上学路程、校服……(因為你無提)不过想知你点解揀呢两间中学而唔係其他呢?我建議你入左上边條link参考左先~

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:25
所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡 ...
因為除非有高中家長報料,校方係網頁又唔講既話,升中家長想考慮都無法。

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:32
也多咗人問,隔離SPCS 個帖,也有人問!

近年多左人講先多人注意到,否則靠升中简介会同学校網站係無乜可能瞭解到~即正式資訊好有限。

sukitelfold 發表於 19-3-26 23:17

還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋
(我睇左㗎)呻完-大段删鬼哂~

little_yolky 發表於 19-3-27 08:11
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可 ...

尖子揀番龙头津中……少左人離場,即-般band1生(尤其唔太强小学)咪大受影响……未必有so.依然係有人歡笑有人愁。

little_yolky 發表於 19-3-27 08:38
唔會少咗既, 尖子揀返龍津, 直G都要响waiting list補上, 走既人一樣係咁多。不過, 反而係因為只公布正取生, ...
我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会自行入到,因為尖子唔離場,佢地入哂先輪到你女,whereas而家佢地去左直资,你女机会就大好多。

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:39
HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12 ...
点生死約法?

little_yolky 發表於 19-3-27 08:49
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實 ...
而家d人直資abcd轉来轉去都係禁抽飛啦,簽左唔可以玩津校啫,無話唔可以抽飛㗎~

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:00
基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。
...

禁又难d啩……龙头直資直唔会退而求其次,唔係做直資為乜喎。

little_yolky 發表於 19-3-27 10:53
我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waitin ...
此言差矣~SPCS唔多call waiting, 走左收唔足就算,中途各直資有唔少学生出国,亦唔见嗱嗱林收番d学生填窿窿,真係禁發錢寒就唔会见到呢个现象。

little_yolky 發表於 19-3-27 14:02
因為依家佢哋仲有優勢, 走得少丫嘛。而且都唔可以話人發錢寒既, 始終一個學生一份津貼+一份學費, 教學都要 ...
係呀~隔離帖話SPCS係無waiting. 收就收,唔收就完~

sukitelfold 發表於 19-3-27 17:43
先聲明:唔可以打頭、打面都唔得
禁通常升中简介都係俾成績表人睇啦~
‹ 上一主題|下一主題