用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

其实如果唔去諗佢,同平時考試無乜分別,又唔会特別难或範圍多既~

peggy    發表於 16-4-5 20:43

我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識,考時唔会唔識~

jackjackwin    發表於 16-4-6 12:23

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-5 21:16
最弊我日日都諗mouth:" />也開始感受到學校的壓力
諗禁多做乜?禁多个家長經驗係:压力会令人失準~~唔好諗唔好谷得太盡~家長唔好日哦夜哦“提”小朋友呈分試幾禁重要,反而係減压~~小朋友,尤是女仔早熟,佢地从学校同同学间已接收好多压力同升中訊息,咪以為佢地Feel唔到囉。

TwinWong  我女都係, 成日輸比自己心理, 真係會失手  發表於 16-4-6 12:40
Eat_Sleep_Play  都係我自己諗,唔敢提阿女咁多  發表於 16-4-6 01:31

小時了了 發表於 16-4-6 09:21
唉! 阿女間學校小五考試真係同小一至小四考試範圍多咗.

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考 ...
深感同情~我地中英文都唔考課文,只考运用,所以成个小学我女都未攞个本課本温,只温工作紙同做練习就搞掂~

little_yolky  係,我哋都無考課文。  發表於 16-4-6 13:08

突然進步係突然小心左啫~科科執多四五分,好禾味的。洋葱头mami講得啱,科科要平均吖~

洋蔥頭媽咪  係,我仔考呈一時好小心,所以科科分數都有升  發表於 16-4-6 18:25
little_yolky  照抄都可以抄錯  發表於 16-4-6 14:40
little_yolky  係呀,中文剩係錯字標點,可以俾人扣6-8分!  發表於 16-4-6 14:40

我通常叫佢check卷係重新答—次,而唔係望多次,望住个答案通常会覚得啱~不过呈二呈三時间紧逼,做完都無乜時间剩~

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-6 22:42
你就好啦已經甩身,我哋仲晌呢個苦海上浮沉
都係前輩教我……呢个summer上心儀校網印d application forms出黎俾阿女親自填,—來俾佢熟習下点填(HY不明文規定要学生自己填),二來俾佢知学校要求。Assume你开始準備portfolio(虽然有話唔係—定要交,但整好左,填表時好似有个summary在手,無禁多甩漏)。如你諗住申請SPCS, 呢个summer就好做定4本book reports同自我介紹入定係手指~好多野做分散你对呈分試注意力呢!

karenlyk    發表於 16-6-15 12:53
gigayan    發表於 16-4-25 16:01

cmchang0927 發表於 16-4-7 00:04
我個人覺得千萬不要抱着“非君不嫁”的心態去選校就已經減少不少壓力。起碼諗定十個八個alternatives同小朋 ...
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-24 22:52
我哋想暑假上,而家學校一星期補3日課,無時間操卷

其实我幾反对上操卷班,操熟答題技巧同速度,唔等同掌握学科知識同能力,得到好成績係假象,上到中学原形畢露,未必跟得上。等於有d女人化个靚,—素顏就嚇死人。

TwinWong    發表於 16-4-27 16:36

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-25 22:07
我哋係分兩本架,但衰在欠交同加操行分都係寫响手冊,無得呃
我地一样

小時了了 發表於 16-5-25 09:29
我女今年小五, 下星期三考呈分試了. 純個人覺得學校小五比以往四年先至黎考得多及考深.

聞說上學期數學全 ...
睇見你地學校禁搞法就覚得阿女学校好happy, 呈分同平曰考試既範圍&深淺程度係—样。

我地考試前老師会係課堂上同成班—齐温書~

Eat_Sleep_Play  這樣的安排真好  發表於 16-5-26 21:39

s.y.lau 發表於 16-8-8 12:33
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我囡囡都係今年考呈份試,到現在還未做Portfoilo,學校又無sample給我們看,請問 ...
建議上心儀校網download張申請表,感受下人地需要乜野~
通常前面有-頁个人資料及appendix~

然後可分:
1) 校外academic獎、校內academic獎、校外non-academic獎及校內non-academic獎;或

2) Academic, Music, Sports & Service四部份
由近至遠填。

然後後面係cert copies.

celialing    發表於 16-8-9 11:50

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-9 15:35
謝謝Yanamami的分享
用Excel做都好方便,分开:年份、項目及achievement三欄。如用上面2)分類,就加多欄註明校內定校外的。

小時了了 發表於 16-8-25 09:00
今日開始一連五日, 朝九至中午十二點阿女返學校補課, 唔係為呈分試補課, 竟然係為升中面試. 阿女間屋村小學 ...
面試亦係重要一环~
‹ 上一主題|下一主題