用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上教育王國都攞不到料
樓主: scholar
go

上教育王國都攞不到料   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-1-22 15:57
依家要求係即食文化, 懶人包.............邊度仲會好似我地以前咁, 真係 search 到幾多帖睇幾多, 當年我睇 ...
Exactly. 我提供哂link都唔望下……

notcool 發表於 20-1-22 15:51
我隨機檢查了不同年份的小學雜談。答複數量還不錯。

这不是分享或討論帖,全部问補習、媬母車之类,如果揾料係指呢d料就失望亦唔奇。

shadeslayer 發表於 20-1-23 12:41
時代唔同咗,教育環境唔同咗,舊人經驗意見唔啱使喇。

唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ 2nd in问咩/ 出左新成績表補唔補交/ 彩色印定黑白好/ 買咩埤子書包、水壺、銀包、波鞋、表……/ 用咩手机plan/ 点俾零用錢/ 中四選科……年復-年答,都係答相同既野。老老实实,好多学校年年都几乎係禁考,面試形式無乜变,机会只係留俾有準備既人,係我幾大參考下前幾年既帖,自己比較下相同/不同既地方……當係人都知HK讀医必修chem之時,仲有人问紧……大概EK变成个吹水地方,而唔係揾料既地方,因為無人肯去“搵”。 Oops, my fault. 楼主話攞,唔係揾~

October.    發表於 20-1-24 11:30

shadeslayer 發表於 20-1-24 07:57
其實邊一代嘅人都知道考試要做pass paper,點解啲人上 EK 唔識得搵舊post?

好了,我地班old seafood出黎“分享”点係ek揾料……大概唔啱听之餘会話“不友善”、“寸寸共”,唔想分享唔啱睇大可以skip, 唔洗禁多声氣、而家ek氣氛差左好多……忠言总係逆耳吖。

小曳人    發表於 20-6-23 07:33
poonseelai    發表於 20-1-24 09:27

miriam 發表於 20-5-21 17:42
到到到

bk 同 ek 分拆後已經係度睇帖學野

真係嚇鬼死,諗諗下原來由大女揾幼稚園蒲到佢而家大三……如果積分可以換电器用品就好~

cafeva 發表於 20-12-11 06:56
有同感,好難搵到有用資料
找对的人问就好了……大海?难少少~

cafeva 發表於 20-12-13 00:02
例如學校老师教書情况或是某校選科方式等

教書情况唔系好多家長知,除非仔女自动講,但青春期有几多个同父母多偈倾呢?又,只有教得特别差先可能呻两句,-般平常都唔会有乜意见。如好似我呢尐女上中学後都放手無理,佢学紧乜都唔知,又有乜料可以報到呢?小学中英数常四科,睇下佢地功課温下書望下測考卷,大概仲先教成点有無心机……中学生态唔似小学,十幾科,又唔会睇住温习,卷都無見过,仔女亦唔想家長跟貼,好难瞭如指掌好清楚咁報料……我甚至好奇点解会有咁多关於中四揀科帖,中学生到呢个年紀都应該多少知自己强弱同興趣,仲矇茶茶咩?我大女直情自己揀完先通知我。

cafeva    發表於 20-12-14 15:44

cafeva 發表於 20-12-14 15:43
都唔知邊個打邊個, 暫時都搵到一兩個熱心網友問.
只能夠話,到中学依然好投入仔女学习生活,而仔女又肯“分享”,先有料係度分享。如果已放手同仔女唔想父母跟貼,就唔敢知尐唔知尐乱教人。

ABC-DAD 發表於 20-12-15 15:49
到咁上下,唔使跟咁貼,隨時都溝通到啦,你兩個好似已經主動會揾你嘅 la 喎。 ...

係果种日常大小事都各自為政,各有各忙,但要傾又可以每日傾下既模式。大既超独立,細既黐身得黎独立。我老早已脱離佢地学業生涯,細既比較鍾意问下我意見,聽左再自己決定。

ABC-DAD 發表於 20-12-15 16:39
你地袋鼠人曬開唔覺咋,笑...重笑?

攞埋 護目鏡先再嚟過

話時話,以前生女好开心,幻想第日大左行街shopping可以有傾有講,而家大果个係太独立兼有主見,追求简約生活,所以無乜机会做到,細果个出埋国就更加唔洗諗。点知原來可以不受地域限制,網購都可以whatsapp互相问來问去,買呢个好唔好呢?定果个好呢?我系香港自己行街見到好野又可以影相whatsapp问佢有無興趣,仲可以代佢試理身係更衣室影著上身係咩样,然後佢落order買唔買, 儲埋-堆寄过去(先前係HKTVMall買左contact lenses, 平过果边好多好多)……疫情同地域係阻止唔到女人shopping.

gigayan    發表於 20-12-29 14:04
October.    發表於 20-12-15 22:01
ABC-DAD    發表於 20-12-15 18:16

ABC-DAD 發表於 20-12-24 16:52
放條2017年EK嘅link,以前係可以咁樣交流。
以前呢度根本就係大型吹水谷~

ABC-DAD    發表於 20-12-24 17:31

ANChan59 發表於 20-12-24 18:16
吹水係有来有往的才有这种氛围,现在大多数是不知为什么觉得自己是 Takers ,Givers 点解唔快快趣趣呕d料 ...

The good old days......老友們都走鬼哂無哂氣氛。

Radiomama 發表於 20-12-24 19:41
其實以前睇呢啲post真係學到好多。
真係集思廣益!
‹ 上一主題|下一主題