用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生? ...
樓主: yauyaumammy
go

暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生?   [複製鏈接]

仲肯俾你“安排”咩?

二女都中二……以前游水暑假要加操,所以無乜特別安排,俾佢hea, 叫佢趁机睇多本書~

如果学校有遊学团或exchange就俾佢跟学校去無就自己揾。如有參加校隊好多时要練~如你係FTM, 教佢煮野食囉,幫手洗燙。

yauyaumammy 發表於 18-4-10 14:15
謝謝呀!

自己就係要返工。
係煩~~禁去遊学,洗开佢两个礼拜都好~

小時了了 發表於 18-4-10 14:49
Yanamami, 想問吓妳意見, 呢個 HKU 中文學院講師教及帶團遊學團, 呢個費用貴嗎? http://www.aal.hku.hk/sum ...

差不多吧~大女中二那年跟学校去英國14天近四万二女今年跟学校去墨尔本11天万三……

小時了了    發表於 18-4-10 18:27

黃巴士 發表於 18-4-10 18:33
11日MELBOURNE萬三 --- 唔貴喎.  來回機票LOW SEASON都幾仟.
万三去Mel只係exchange, 跟buddy番学住homestay, 唔係遊学吖~

yauyaumammy 發表於 18-4-11 17:54
多謝大家的意見。
遊學團都唔平!

呢个義工团都唔平不过要15歲先去得。可以兼練下独立同英文,同唔同国家人相处同溝通。
https://www.projects-abroad.hk/en/volunteer-projects/high-school-specials/

我大女上年考完DSE参加海龜保育義工,仲可以順便考埋潛水牌。

yauyaumammy 發表於 18-4-13 19:25
好貴呀!

放假仲洗錢多過返學!

唔平~但係好有趣既經驗,比-般遊学去sightseeing好~

b3410 發表於 18-4-13 23:24
見到網站也有初中項目,12歲就可以參加。不過選擇好少,只有3個。
始終係义工团,大d能做既野会多d.而且会mix 18+以上既义工团-齊做。阿女上次去Cambodia只係兩个星期,係簽落地工作簽證,唔係旅遊簽證,佢話去到條村已有-批义工係度,相信果班係做一个月既。

b3410 發表於 18-4-14 08:27
呢個真係好過純遊學。我見初中都有cambodia.  當地安全,衛生狀況如何?擔心小朋友handle 唔到。 ...
呢个組織係以安全為先~但去得需要幫既地方,都可以想像到係落後、貧困既地方,环境自然差。其实阿女初时想去南非果个人权 project, 但我真担心南非、墨西哥呢d地方既安全(有时人算不如天算),所以揀左去Cambodia, 情願落後同條件差。我無担心过佢handle唔到(瞓既地方係有老鼠),呢个唔係其中一个体驗咩?禁大个咯,自己想法子生存。

b3410 發表於 18-4-14 09:35
貧困落後預咗,只要安全,唔驚。我女好想去,話一個月冇的沖涼都唔驚帶隊的tutor是否會教識佢哋基 ...

係好有經驗团隊,佢地定時会有講座,俾有兴趣既家長同学去參加,增加瞭解同減少困惑,可以留意下佢地FB專頁。阿女果时參加左,会有个advisor同佢联絡,有乜疑问隨时可發e貓去问。
去Cambodia係冲凍水凉同自己手洗衫,食方面简单但我女話好味,無不適應。

b3410    發表於 18-4-14 12:14

MrBeast 發表於 18-4-14 09:53
間唔中都有留意遊學團,賬面睇覺得itin 好無聊
今年想試下 outward bound,有冇人試過呢?any  ...
都觉坊间遊学团有d無聊,跟自己学校去安排学习方面会充实d.

中学生亦可以玩下乘風航两曰-夜訓練。

http://www.adventureship.org.hk/faq_c.php

小時了了 發表於 18-4-14 11:30
妳好叻,揾到呢啲咁特別又有義意活動我都想俾阿女玩,不過贵咗啲,我要儲吓錢先至得,要出年或後年了 ...
都係EK資深家長介绍

小時了了 發表於 18-4-14 11:23
Outward bound 我廿幾年前讀大專時有商界赞助免費参加。幾年前小女小學唔記得小三定小四我幫佢報名参加,Ou ...
乘風航小学生都可以跳船

小時了了    發表於 18-4-14 14:04

happy105 發表於 18-4-14 11:56
想問下中學生去邊到學游水,係咪多數私人教,我女因為考呈分試停左,想升中呢個暑假學返,請問有無游泳班f ...
Hmmmmm....我諗每个泳会都会教唔同年紀既~

有無玩樂器?有就可以參加下音統处音樂營。
http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities/youthmusiccamp.html

16歲或以上中/大学生可去惜食堂做义工:

http://www.foodangel.org.hk/zh/volunteer.php

Projects Abroad係五月五日,湾仔小童群益会有諮詢及简介会,有兴趣家長可去听下(先上網登記)~

https://www.projects-abroad.hk/tra/about-us/open-houses/
‹ 上一主題|下一主題