用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-5-29 17:29
其實band 1邊緣人, 以上3間都應該係陪跑。

Depends係边间九龍城小学边緣人……宣小同华德可以相差好遠下~唔知楼主女係咪聖家边緣人?不过聖家排名好似唔多透明?

ksli312 發表於 18-5-29 18:59
係,小女係聖家九龍塘,就係因為係邊緣人,好驚佢跌落B2,乙部大抽獎,唔好彩抽到個好後冧巴就入唔返聖家中 ...
我諗自行上智机会微,聖母玫瑰可能机会大d。边缘人好少aim for比自己學校更好(或同級)既,通常考直資止蝕。

ksli312 發表於 18-5-30 14:39
知道自行上智是有點難道, 但主要係家姐正在讀上智, 所以希望可以入到, 有個照應, 唔知會唔會因此加分? ...
中学只講成績,唔理有無家姐係度吖~

Arabellahk 發表於 18-5-29 17:08
上智自行靠學術成績肯定不行
点解?我女無体艺獎都ok喎~

Arabellahk 發表於 18-6-1 00:14
因樓主的女兒是BAND1邊緣人,你的女兒應不是BAND1邊緣人吧?
我以為你是說-般情况……原來是說楼主女~不过我女那時是band1中~

Arabellahk    發表於 18-6-1 13:55

ksli312 發表於 18-6-12 23:07
係呀,我大女果級,全級考第一果個都係聖家九龍塘架。聖小學生係上智真係掂架 l.  我大女早兩年自行 ...
我成曰以為最叻果批係SFA既添……

ksli312 發表於 18-6-13 09:45
邊間SFA先? 英小定係愛德? 係咪最叻就唔知, 不過我大女中一果時話補底班果兩班就多數係深水埗區抽入去果D ...
我淨係識-间SFA啫

YuenBaBa 發表於 18-6-13 13:43
原來有4A 依個要求,真係唔知! 亞囡當初好似都冇4A。 好彩都入到。又唔洗補底。要謝天謝地! ...
不嬲好耐以前都話要4A不过我女都無(果个年代仲係只有一次面試添~)。

eva007 發表於 18-6-13 21:26
為什麼上智要那麼清楚寫他區的學校名出來?
有问题嗎?

hkpapa852 發表於 18-6-14 08:31
呢個統計好似無話係計自行喎?
他区小学多数都自行(或少数甲部)入吧……我諗比較少人轉地址。起碼KTS果三个係自行(或叩门)入。

little_yolky 發表於 19-10-17 22:21
咁我又唔知要唔要4A,不過校長話佢唔係太在意D A,因為佢知道間間學校唔同。不過,明顯地佢哋係要英文好既 ...
你女師姐既中文,六年小学未A过,-样ok. 不过英文係Straight As.

little_yolky 發表於 19-10-18 11:35
吓?佢係級二喔!阿女連小分都係全A,都5甲不入呀!
边个級二?我大女先係你女師姐……
‹ 上一主題|下一主題