用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs MCS
樓主: 小乖豬
go

SPCC vs MCS   [複製鏈接]

nataliegooooo 發表於 19-4-1 18:33
SPCC - 搵個好老公既機會大過MCS
唔会啩……不嬲都話MCS嫁得唔錯~

Ak112318 發表於 19-4-1 17:46
你不是說會退出MCS留一個空位?
SPCC真的那麼困擾?
可能真係好心仪女校,等唔到SPCS call就会諗下一间。

nataliegooooo 發表於 19-4-1 18:55
讀得SPCC既男仔; 應該比較富有~~~~
唔係富有=好啩?

nataliegooooo 發表於 19-4-1 18:57
冇乜理據~~~~SPCC都話晒係港島中西區一間直資男女校
理應該到個有錢男朋友/老公既機會大過MCS~~~~
...
坊间-至評語係MCS嫁得好啵~
有錢等於好……等我諗諗先……頻道可能唔同……

sukitelfold 發表於 19-4-1 19:01
其實瑪記也多和DBS交換生,也有好多和喇沙聯合遊學團,中學時期也是危險,外校搵正常心理安全D
...
唔夠有錢……

nataliegooooo 發表於 19-4-1 18:57
冇乜理據~~~~SPCC都話晒係港島中西區一間直資男女校
理應該到個有錢男朋友/老公既機會大過MCS~~~~
...

FYI: 回应245#
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745125&extra=page%3D1&ordertype=1

nataliegooooo 發表於 19-4-1 19:44
其實因為嫁得好冇得量化
只能話個男仔有錢,有才,有樣就等如好

原來你呢个高富帥既大陸standard已落伍,而家兴三优唔係三高了
https://www.google.com/amp/s/health.ettoday.net/amp/amp_news.php%3fnews_id=1116630

突然间……趙世曾、 劉鑾雄、許晉享、馬清偉、吳忠義……-堆名係个腦度彈哂出黎添~
“貧賤夫妻百事哀”,“有錢老公就身痕”亦听唔少~打个和

sharond89 發表於 19-4-1 20:13
回覆 Yanamami 的帖子

揀學校變咗揀OPPA?
香港唔叫oppa, 叫金龜婿

nataliegooooo 發表於 19-4-1 20:19
如果唔睇統計,要講個別例子咁都唔使再講

可能你地女女讀緊MCS,所以聽到SPCC好過MCS觸犯咗你地,真唔好意 ...

我係塘边鶴多咀搭訕,两个女無幸讀呢两间中学。唔洗統計啦~日日娱樂头條都睇飽富豪生活既多姿多彩,同貧賤夫妻確係双影成趣。

jli008 發表於 19-4-1 20:25
原來這裡一大班人為了這樣才入這些学校
边到-大班?我只见到-个

Sorry楼主,过份兴奮騎劫左你个帖~講男友、拍拖、揀老公点样都有趣过講揀学校……

sukitelfold 發表於 19-4-2 07:08

問題不是MCS有冇變陣,問題是這一秒MCS話收你,我不太相 ...
唔信x2之前楼主期代SPCS call waiting时我已唔信。

ilyrd 發表於 19-4-2 10:45
找高官帥目標唔應該揾呢班岀嚟泡嘅,大把隱形富二三代,有家教有學識有修養,呢班至係金龜婿. ...

我只想表明佢話有錢=好呢个標準有问題。

B.B.BaBa 發表於 19-4-2 11:34
樓主,如有難以解決的顧慮的話,當初點解仍然會報考 SPCC?
你自己最初有無為自己報考的直資及津校定個排名 ...
禁……公平d講,級头都常都会去考哂果幾间直資,考到再作考慮。不过我同意你講,申請前就好set priority, 知自己想要乜。要有哂plan B, plan C.

MC1128 發表於 19-4-3 10:36
行過路過,搭句嘴:)
樂見閣下無私分享,
我不問世事久矣,今年mcs 居然有second in, 實在是俾家長好明顯 ...
哗~Long time no see

MC1128    發表於 19-4-3 13:19

小乖豬 發表於 19-6-30 16:01
本來都唔諗咁多,但看到有其他帖講MCS幾咁好,又慳番50萬學費,攪到我都想翻兜MCS ...
家長应要認同学校既理念同方針,坚信学校係最適合自己孩子先得。左搖右擺禁,听呢个講觉得呢间好,听果个講又觉得果间好就無意思啦~

goodmama2003 發表於 19-7-1 13:12
得!得左。
午夜夢迴,不知身在何方……
‹ 上一主題|下一主題