用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔 vs 天神
樓主: candymilk2013
go

女拔 vs 天神   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 19-6-2 18:10
因為我敢肯定,一定一面倒,所以咪盡我綿力講啲我知道嘅缺點囉。
好喇,講多樣,我外甥女係DG學生,由於中 ...

第二精英班即係W班?其实老師好鈡意呢班,因為讀書风氣好之餘,同学輕鬆活潑d, 無精英班禁紧張,-分都不能少。入得DG, 唔洗下下要精英班啦(又唔係band2校要入精英班先係英文班),劝你朋友自己放鬆d就真。

Daddy都say yes, 即係財政通过左啦!

littlefaith 發表於 19-6-2 18:10
因為我敢肯定,一定一面倒,所以咪盡我綿力講啲我知道嘅缺點囉。
好喇,講多樣,我外甥女係DG學生,由於中 ...
Oh, 原來係外甥,禁要劝下你親戚,好多时压力唔係來自学校,而係來自家長本身。如果連Ruby係SMCC校友都建議JS禁真係幾-面倒。

mcl203 發表於 19-6-2 19:03
第二精英班?乜你外㽒女無話你知DG係睇Set唔係睇班咩~~~
禁U班又係多SetAAA既……

mcl203 發表於 19-6-2 19:09
咁始終係睇Set就係睇Set,除非,學校真係依成績分班~~~

聽聞,SPCC既Set如是~~~
睇下其他班有幾多个SetAAA咪知

mcl203 發表於 19-6-2 19:36

咁你知有幾多個AAA或ACA呢~~~

睇下SetC係咪中文?可能係粵教中班,都係好野黎㗎~U班比較上SetA既的而且確比其他班多吖~

mcl203 發表於 19-6-2 19:41

咪試下問左你AAA或ACA囉~~~

ACA又真係比BCC或BCD或BBD好既~唔失礼喎……照排啫~係呀~講紧U W两班,禁U確实係比W班多叻人~

cafeva 發表於 19-6-2 22:42
謝分享。聽聞小5開始分精英班,真的可以無壓力輕輕鬆鬆嗎?
唔好講小学,就算中学,压力都係如楼上講,黎自家長自己或者学生自我要求,学校-d压力都無。见親家長派成績表,老師四万禁囗,鼓勵多多,有时反而希望老師講下个女幾句。所以如果家長平常心,唔乜都同人比,根本可以好輕鬆。

hubbyhubby 發表於 19-6-6 16:42
遲結婚,唔生仔,離婚率高係普遍名女校ge共通點。我媽媽果個年代已係gum!
...
但媽媽果个年代呢d issues好大件事,而家呢个年代好閒,甚至视為个人選擇。

mcdonn 發表於 19-6-6 20:59
樓主,除咗學費,將來重有好多錢要使,例如學樂器、補習、遊學之類,你地唸清楚你地要D乜及經濟負擔能力, ...
Daddy say yes咪得囉~

Lovelebron 發表於 19-6-7 07:48
我嗰代的畢業生,兩間都識唔少,我見的全部St Mary 's 女仔,啲英文都係非常非常之好,勝過任何其他女校。
...
以前未係一條龙係既,而家呢代係差过以前。
‹ 上一主題|下一主題