用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元
樓主: elbar
go

12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元   [複製鏈接]

cafeva 發表於 19-7-10 14:26
超強!
可能母語教學係培正見到成效. 其他中中就唔覺.

应該关培正数力强多过中中母語教育关係,培正百幾年都係中中,唔会而家先有成效。

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:30
相比之下, DGS個兩位真係無晒DGS既特質..... 半點氣場都無
女仔作答都較含蓄保守,PC女狀元亦差不多。我成日都話DG女唔係人人aggressive, 但坊间無人信,其实好多都係好温和。我个人都較鈡意LS仔答案,但傳媒而家好鈡意專登问狀元呢类问題,目的只係俾机会人評論佢地点答法。其实成日話放眼世界、国際公民,放遠d问日本非法捕鯨、印度女仔係社会不合理地位、玉林狗肉節、放天燈在傳統与环保间取捨……呢d问題我觉得更有意思。

goodmama2003    發表於 19-7-11 15:34

retriever 發表於 19-7-11 15:48
我覺得唔係含蓄既問題喎, 係敢答, 唔敢答既問題啦...
喇叭仔既答法, 值得欣賞唔係答既內容, 係佢地敢答, 有 ...

明知俾人擺上枱,我都唔敢答。 俾傳媒问答成点对入U揾工又唔会加分減分(你話差咪差不痛也不癢),明年今曰都無人記得我,禁認真為乜?

retriever 發表於 19-7-11 16:32
為校譽嘛, 哈哈!

傻既你!做乜都要諗自己先,為校爭光為後,况且身為狀元已為校爭左光,唔洗為討好其他人而“做多左”。俾你讚答得好好呀,好有guts呀又唔值錢既~上年狀元答左乜你記得嗎?

retriever 發表於 19-7-11 16:45
但喇叭幾位今年完美示範, 有睇到視頻既八卦, 對都佢地學校印象加深左好多!
...
我都好喜歡。尤其佢地果时-班同学係校園靜坐

ABC-DAD 發表於 19-7-11 17:39
人地自己 去 慰問老師又要同你交代咩。唔評論係覺得問題無質素啩。
实在係無乜拿更问題……放榜日,狀元唔係应該被问点讀書、点準備考試、入U讀乜、第曰想做乜、有乜tips俾師弟妹……咩?

Jackieson    發表於 19-7-13 02:01

retriever 發表於 19-7-11 21:55

應該係話我哋對年青人要求高左,不同以往。。。
我就覺得好似死人冧楼後,記者訪问生还者:可唔可以講下你而家既心情?禁~

Wilma88 發表於 19-7-11 22:18
YWC其實年年都有榜眼、探花。今年榜眼有一科5*,只差一點點。

其实都係睇整體成績紧要过有無狀元……又靠greenapple之後列表各校成績了,辛苦哂~

Danielhk 發表於 19-7-12 06:45
記者的問題,都有標準答案,偏離標準答案的後果,沒人敢承擔。
這些狀元的智商,當然對標準答案了然于胸。
...
同意啊~唔洗狀元智商既你我,都知係个氹啦,仲踩落去?跳过就算。

retriever 發表於 19-7-12 10:34
係關心身處既社會姐...

你話問你九月選舉就話政治姐, 剛剛香港發生咁大單野, 醫院涉漏病人資料但學生又話 ...

医管局用个Programme泄病人資料,係管理層问題,又唔係医生泄,更唔係医生責任,跟同学想做医生有乜直接关係?医護責任係救人命,佢地專業係保護病人私隱。泄病人資料又唔係前線泄,唔可以拖人落水。

IloveJJ 發表於 19-7-12 11:00
我唔覺得啲記者係關心,而家講緊狀元,係讀書叻,我點解要知佢有幾關心社會?做科學家唔得咩?
...
应該好似EK版主話齋,呢度只談教育,討論政治问題請移玉步到……如果唔係就封你帖!而家狀元封左記者帖,有人不爽。

Jackieson    發表於 19-7-13 02:06
‹ 上一主題|下一主題