用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
樓主: kckkck
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答 [複製鏈接]

根本唔係人人適合移民,有人如魚得水,有人受罪又受苦。自己應該衡量好各方面先行動,始終係一發動全身,唔係去玩去旅遊咁簡單。唔係乜報喜不報憂,人地適應咪係喜,唔適應咪係憂。外國地大,生活簡樸,唔適應就叫唔方便,悶,適應就叫有空間、少壓力,都係睇人。世上無一個地方係天堂樂土,就睇自己想要啲乜。HK band1生去到hea嗎?但有band1校墊低生,係香港逃避番學,出到外國讀脫胎換骨,變得好勤力同鍾意番學。亦有名校生出國,繼續出類拔萃。無論出國留學同移民,都唔係適合每個人既,最緊要睇性格同每人情況。

hohoho888    發表於 23-2-3 14:11

kckkck 發表於 23-2-1 17:23
对呀!有D人鍾意呢類生活,要对岩人呀  我就係個連西貢離島都吾想去,仔又想跟車去山長水遠去下郊外 ...
咁仲夠膽去羊仲多過人既NZ你地移民真係超“即興”,你老公話哂果邊生活過,無同你brief下咩?咁大整古呀?

kckkck 發表於 23-2-2 16:15
預左番來起碼讀低一年
其實有無考慮大灣區,好似話對港澳學生有優惠?

kckkck 發表於 23-2-4 01:42
已吾算好短了  我見一般快走的半年內走了,心目中已有D選擇,其實就算讀低一級都失去哂之前在港学 ...
櫈都未坐暖啲人真係衝動。

Rpp 發表於 23-2-4 12:33
好多都係計劃咗好多耐的,係好多問題俾預期中不理想,同每個人接受環境轉變程度都不同。
...
其實而家資訊發達,各地國情環境生活都好透明,加埋有親友,就更真實,唔可以講到好似俾人賣豬仔咁。"不似預期"其實就係無深思熟慮,唔太瞭解自己取向同性格。
‹ 上一主題|下一主題