用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
樓主: chumamma
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

回復 1# chumamma 的帖子

會唔會考慮Shamshuipo區寶血會上智英文書院?  唔洗交學費.

絕對係o丫.  我家雖無壓力, 但交左9年(連kindergarten)學費, 而家升到好津中, 果种感覺真係好.  突然間好似鬆左好多.

原帖由 Chanv 於 11-9-12 00:35 發表

參考khmama中學排位,藍田聖潔靈中學排位仲勁過協恩,即使不是百分百,亦不會相差太遠,咁何必要追求名牌,令到全家人咁大壓力,也可能因生活問題,日日吵鬧,需知無收入而又要咁多支出,除左學費,仲有好多雜費,長遠真係會 ...

回復 1# BearBearD 的帖子

暫時未補習, 樂器一向學開, 所以唔洗交學費又可買舊書就覺得好爽.  爽住一排先都好.

只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦.  保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯.....+隻手指數唔完.

原帖由 fallenleaf 於 11-9-12 00:45 發表

是否別無他選.....當然唔係啦!只係情意結。有好多人覺得協恩係佢地的dream school。

回覆 1# khmama 的文章

係啦, 人老左醫療開支會好大...

的確, 而家MPF都話唔足夠退休用. 樓主舅父/母有"差唔多2百万左右", 又要退休用, 又要供女中&大學用, 唔可以話無壓力.  入直資就好似買車, 唔好忘記仲要入油$、 牌費、保險、停車場fee、牛肉乾、驗車$....etc.  唔係話一定要大富大貴先讀得起, 但始終係對家庭開支有壓力, 有負擔.
‹ 上一主題|下一主題