用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
樓主: vin105
go

中一零用錢比幾多好?   [複製鏈接]

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6%E7%94%A8%E9%8C%A2

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6%E7%94%A8%E9%8C%A2

小五開始已每月發了……

YmOra 發表於 20-7-9 14:23
你高小還比我少,我$5/日,中一就$20/日(齋袋嘅零用錢)。
我就係禁:P1, $1/week; P2, $2/week;.....P5, $20/ month; P6, 25/month. 零食文具屋企提供。 如果想係小食部買就要自己儲。 升中出街食$50/day,每月支付. 佢可選擇學校飯$2x/餐,餘款淨袋。如果學校放長假,我唔会cut, 當零用。

YmOra 發表於 20-7-10 16:50
小學階段好特別呀!學校飯都好平喎!咁齋袋都會幾開心。
不过学校飯亦唔常合囗味,女仔出街食吹水係調剂,好enjoy下。我記得佢有次以為唔见左headphone,所以捱左成个月学校飯盒自己買番个新headphone.

cafeva 發表於 21-8-31 11:34
中學每日50包午餐夠嗎?
夠。佢自己運用。有時佢食學校飯盒,廿幾蚊一餐,慳埋拉上補下,間中去食豪尐七、八十韓式套餐仲可以。

b3410 發表於 21-9-1 17:27
依家乜的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

我女自己識搞掂啦,錢係scarce resources嘛,自己睇餸食飯囉。放長假我照俾唔會cut, 儲埋食乜都得啦。
‹ 上一主題|下一主題