用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈分操卷班有無用?
樓主: mw7183
go

請問呈分操卷班有無用? [複製鏈接]

mw7183 發表於 16-6-5 14:19
平時有補開數
但果度無操卷班上
其実呈分試卷唔会派番黎,操卷班既試題係边度黎?如唔係考卷題目,禁同做練習有乜分别怩?

wongkaka  呈分券唔會派的  發表於 16-6-9 18:10

mw7183 發表於 16-6-6 18:33
中文科好難買到岩時既練習
要買幾本,只抽啱用既部份做,無人会好似暑期作業禁成本做……

little_yolky 發表於 16-6-6 17:25
Yanamami  我地連測驗都無,無得参考  發表於 1 小時前

好在我地呈分試同平曰考試無分別,考慣哂……唔諗禁多,真係當平常考試就得~連考試範圍都唔会特别多过平時考試,-切如常。

妹妹頭    發表於 16-6-7 09:46

IloveJJ 發表於 16-6-6 20:57
係囉!其實我都一路有樣野諗唔通。啲人成日話上到呈分,啲人就會去補乜補物,跟著就話會大執位。但係中文英 ...
可能小朋友都認真左,你知啦,執番三、五分careless mistakes, 都真係幾禾味㗎~~有d太紧張,唔錯都变錯……其实实力上不变,但态度变左,成績都跟住变,咪執位囉~

王家爸爸  我都係考前提醒小朋友小心睇題目,唔好有太多 careless mistakes。  發表於 16-6-7 08:28

其实好似平時禁温書就可以。边項弱就多做果方面練习,放鬆心情,check多d卷,数学真要搞清概念先好做練习……其实家長煞有介事整到小朋友紧張仲易出錯,有時越想做得好就越做得差~

ANChan59 發表於 16-6-9 08:55
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。

多講-点讓人取經吧~~
我家两位小姐还真是两个做法两个心情……細的就如你所說,做-两份見好就收工,对她來說考試日子真的反而是最閒的~

大小姐嘛……还真是做到最後臨睡前才收工。先別論成效,就只是心理上大家好过点,算是將勤補拙吧~

你見那人給他十成他还你九成,就放过他吧~但你千辛万苦給了十成,他竟还你六成,那只好做足十二成,希望回个八成了……虽匀這是很蠢的做法。

BTW, 我反而是不同出版社的補充都抽來做,正正就想她見不同的題型和问法,不想熟口熟面的考不到真功夫。家裡補充練习高如山,但从沒-本是完全做完的。

MC1128 發表於 16-6-10 14:56
我近年的做法是溫晒書、工作紙最重要,再配合範圍自己出少少題目,一本新補充練習都無買,只用番大女留下來 ...

我地唔洗温書,只係温工作紙~禁少野温我点可以俾好曰子佢过,梗係要做補充練习啦。詞語、四字詞仲可以出題俾佢,其他~唔好搞我了,懶人只好靠補充練习吧~英文同数就更甚。

MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋佢:thinki   發表於 16-6-10 16:03

MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋佢
每次考試就要我作呢d二、三百句,真係江郎才盡……

MC1128  我作最低數量啫你修成正果,甩身啦,可喜可賀  發表於 16-6-10 16:15

mw7183 發表於 16-6-11 12:11
但而家既練習一本好小有關果類既野
即系你可能要買好多本
例如標點符號一本練習得好小
係㗎,屋企成叠練习,全部抽黎做,無本做得完~~操卷班学費你都預左,区区幾本練习小意思咯~

mw7183 發表於 16-6-14 11:41
王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。

請問點先唔比壓力佢? 我都系鬧系佢. 但佢好似唔受得我鬧咁.
越鬧越衰~信我。

mw7183 發表於 16-6-14 12:24
咁我要忍下了..

幾嬲都好,唔可以show出黎,只能使軟功、激將……乜都好,反正我guarentee你鬧係-定唔会俾到你想要既結果~呢一刻你同佢你同路人,共榮辱。唔清楚你小朋友性格,-般到五六年班对周邊都有認知感,学校、老師、同学间都会不其然俾左压力佢~不妨同佢上網研究下中学,俾个目標佢,提醒佢好努力下苦功去考試真棒,奈何因唔小心失分好唔值……懶係身同感受~支持下,得閒買多d糕点零食輕鬆下~~針对弱項去改善,識左果d就唔洗花太多时间,休息足夠好重要。
‹ 上一主題|下一主題