用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
發新帖回覆
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

香港人才輩出,。老師,番唔番黎,重要嗎?學生,留完學,番唔番黎,重要嗎?好似而家尐香港名校,學生走了,又有另一批插班補上,有麝自然香,番唔番黎,不重要。

幾時會見過一間公司老細會咁講尐辭職既伙記:走啦,走啦,走出去風大雨大我睇你點死?唔好番黎求我呀~通常都係好黎好去,人各有志,祝人前途似錦。轉工跳槽 梗係諗過度過,老細先唔怕請唔到人。走左既轉個眼已忘記左佢,仲會關心佢發左達定無啖好食?

當年大批人走難落香港,今天又話咩大灣區好野;今日有港人移民海外,難保他朝N年後又有人番,又或者呢代出左去,下代或再下一代想番黎?又如何? 沈祖堯鍾意去星加坡,盧寵茂喜歡上深圳,人口流動好平常,人有自由意志去選擇自己認為合適既生活同居處,其他人又何必煞有介事?何不大方一點,祝福人家他鄉生活如魚得水?

Szetimmy0225    發表於 22-10-12 16:11
gigayan    發表於 21-12-7 15:07
060228    發表於 21-12-7 14:10
October.    發表於 21-12-3 22:12

世上何處是芳土,根本唔洗成日係度講人地果度點點點,移民走左會後悔,會難生存,會適應唔到。其實世事總有opportunity cost, 重要既係,果個地方俾唔俾到你最重視既野,而果度唔好既地方你又承唔承受到,OK既話,咪得。飲水嘛,落到肚冷暖自知。有得自然有失。

gigayan    發表於 21-12-7 15:10

那很好。最好也讓人看看“東方樂土”些點點點激勵的情況,而不衹是一面倒hardsell她的好,那拼圖就更完美了。

October.    發表於 21-12-6 18:59

retriever 發表於 21-12-8 13:18
回覆 cornelius 的帖子

其實我近來流行使用的這個STEM 字是有點兒反感的, 我覺得是某些攪教育搵錢的人的抽 ...
我明你意思。雖然香港人尐普級英語唔及星加坡,但總算好過南韓日本台灣尐,科技上唔及得上呢尐國家(Oops!) 但先前仲稱得上所謂國際都會,大概係同“識”英文都算係開左個門有關。

gigayan 發表於 21-12-8 23:12
小朋友小學時的同班同學,都走了1X個,剛過的暑假,她忙著和好朋友們farewell,本來以為不在同一中學,也 ...
除左親人無可取代之外,朋友圈其實唔難再建立。有更多一世好友都係中/大學階段建立。又唔洗過份唏噓,世界好細,多謝高錕博士,我同係世界各地定居既同學(佢地都係八、九十年代移民)頻繁聯絡,就算近年走既都日日通訊,感覺唔係好遠,不過就係無得隨時見面咁囉。

cornelius 發表於 21-12-9 13:46
聖經說:得力在乎平靜安穩。有基督信仰的人,在逆境中可以依靠上帝得平安喜樂,但隨著世界變得越來越荒誕, ...
非常難既修行。

ANChan59 發表於 22-10-12 17:27
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港移民潮

84 年 到89年初 每年2萬,合共8萬人。
我地當年都係89年走。

ANChan59 發表於 22-10-14 13:39
我反而因为89 回来香港,回来係有higher callings。

我MBA毕业理性的揾工,如果我boss认为我应该回来,让 ...
因緣際會。

大細Y則感恩當年公公搞移民。

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:55
我無乜文學修養, 所以文學作品我多數無睇, 我只係諗到兩句說話:

文雅D:
世間一切既存在係要取得陰陽平衡。

ANChan59 發表於 23-4-15 00:19
剛剛睇返,你好犀飛利!
唔洗神算都知啦。

眷唔眷顧就未知,香港人稱之為“ 識時務者為俊傑”、“ 看風駛舵”.....之類?

hkpapa852 發表於 23-4-17 11:06
釘咗香港既牌, 咪返大灣區囉!
唔衹睇個人,Macro啲睇,香港無哂制度同專業,對世界黎講已再無價值,上唔上大灣,分別不大吧。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊