用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 今年升中派成點?
樓主: ha8mo
go

今年升中派成點? [複製鏈接]

APS就有96%派第一志願。我地個網通常等到d人叩定嗮門先見到。P1家長可以遲些回校上prep class 時見到。禮堂對面個notice board會貼今日放榜的results出來。

Nightman  APS有96%派第一志願 ............ 犀利 !  發表於 13-7-9 22:03

其實KTS一向都喺70~7X%band1。今年差左喺入band1A少左,多左入band1B~C。尤是女仔,好似真喺差左。GH喳緊收生standard,以前入到的,現在入唔到了。排頭的又不會去。。。今年失望在,KL3區應有足夠band1位,而中1st志願%是近年之最高,但成績卻反影不了。。。

本來7x%band1都OK,但APS越來越勁,相比之下就“肉酸”左d。我怕KTS有壓力,要步向A工廠之路就唔多好。總有一批孩子是稍遜的,學校要對他們不離不棄才好,KTS的人情味在yu這裏。

遲些再看看叩門後的結果吧~~都會有些改動的。

serinac  如果跟APS的距離越來越遠時,校長自然會有壓力,因為趨勢若持續的話,會影響未來的收生質素,造成惡性循環,到時要力挽狂瀾也非易事。
都唔一定既。一樣米養百樣人。唔喺所有家長非top top名校不可既。每件事都有trade off。 有d家長覺得美麗的校園、不錯的派位、有質素的教學、少功課測考默書、快樂包容的學校生活。。。。等,就已滿足,不一定只有單一個目標。當然,維持一定水平的升band1%是必要的,而KTS亦保持住7x%的band1%。要再高一點,孩子就要付出多一點啦。大家加油唷~~~

啱啱見到Ben gor喺另一個post既名句,抄落黎呢度:

Ask not what your school can do for you

Ask what you can do for your school.

Rome was not built by one person.

cowboy2007 發表於 13-7-12 12:43
同意要保持水準,家長要做好準備。
兩個家長朋友,小二同小五。發現越來越辛苦,因為收生質素越來越高,引 ...

任何需要升中的P5/P6學生,一定有壓力,好大的壓力。所以有中學做backup的學校會好dd。我一向亦說P1~P3是開開心心的。P4好明顯開始深左,P5~P6幾乎是痛苦的。不只是APS或是KTS又或是KRS/SFA,大家也有壓力。

親子關係變得緊張方面,家長要堅定,要為孩子揀合適的中學,而不作不切實際的期望,要跟孩子並肩作戰,而不是推孩子去達到你的理想、期望,多點體諒孩子,那會渡過得順利一點。

這是我作為過來人的意見。

chun媽  真旳,在小五小六是很辛苦的,不論是小朋友和大人,他們都承受不同的壓力,勉之  發表於 13-7-12 21:03
cowboy2007  can't agree more! thanks for your advice.  發表於 13-7-12 16:16

chun媽,你未答到ha8mo,有邊d學生靠特異功能入到名校。

happystar 發表於 13-7-13 09:21
chun 媽,請教大前提是不是都要學術成績好先會被各大名校搶?

其實我覺得特異功能用來錦上添花就好,考禁入名校唔化算。人家收你目的就只有為校增光,日操夜練,又要成日比賽,點讀書?身為家長都喺想仔女入U o者。入左名校又入唔到U,有違原意。

chun媽  對  發表於 13-7-14 10:34

lingling06 發表於 13-7-13 10:03
請問A班和其他班所接受的師資和課程有什麼分別?如授課內容較深,為何只group咗頭15名精英,而不是成班精英 ...

課程一樣吖~其實分數差幾分,排名都差10名8名,只要小朋友唔小心答錯一兩題,就。。。禁即喺能力上分別又唔喺太大,唔會跟得辛苦。有d小朋友定d,小心d,緊張d就成績好d,大頭蝦、是但d既就無禁高分,唔代表他們能力不夠。當然,上課氣氛一定不同。

chun媽  係呀,其實,每個同學仔的分數咬得好緊,特別係呈分試  發表於 13-7-14 10:35

oscarmama 發表於 13-7-13 23:35
Yanamami絕對認同你。
除非小朋友真係非讀書材料而運動係佢最好出路就另計。
...

oscar媽,你既經驗&心德好有參考價值,請多多指教。

又有兩條升P6女飛魚游左去DGJS啦!她們明年升中唔洗煩o路~~

Nightman  我朋友個女派 band 1b, 佢地開完家庭會議後, 叩及選了一間 band 2。我朋友很理解及唔想谷個女, 亞女就開心咗。
應該叩丘佐榮。好學校。

ha8mo 發表於 13-7-23 09:01
我覺得係宗教問題,油天同聖芳濟各都係天主教,都好多人去九華。

都喺~~我有朋友女讀APS。我叫她apply HTC,但她說校長唔鼓勵,應該喺宗教問題。但KTS無宗教,邊間都應唔喺問題。我估喺同學校一向揀校tradition有關。

manmanchubb 發表於 13-8-28 11:00
回復 Yanamami 的帖子

A工廠咁勁,96% 第一志願

所以校長好似俾左好多壓力d老師,走左好多個呀~~

小桃兒  P6 of last year (those who have just graduated)  發表於 13-8-29 17:34
小桃兒  16 teachers including all 4 class teachers of P6 have gone.   發表於 13-8-29 17:33
manmanchubb  希望唔好變質  發表於 13-8-28 16:32

小桃兒  16 teachers including all 4 class teachers of P6 have gone.
其實上年都唔喺派/考得差o者~~做乜要逼他們呢?有時未必個個家長要top top名校嘛。

chun媽  沒有16個那麼多吧  發表於 13-9-7 21:46

抱歉引起大家不安了~

事到如今唯有既來之,則安之吧。大不了少了些“愉快”,多了些“谷”。

tonychu 發表於 13-9-3 17:19
12-13升中派位更新咗了, 叩門後band 1率, 升返唔少了,

靚仔曬~~

yaoyaodady 發表於 13-9-4 08:25
Is there any mother to post the updated graduation record?

http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

今日家長會。我女的班主任說,如孩子是應付到KTS校內課程,就最好不要出去補習。要鬆鬆孩子的腦根,否則會累壞。除非是跟不上校內課程,便可能需要點幫忙。說我們的課程絕對可以應付升中的。有空不如多讀課外書或做運動還比補習有益。

MCLIAN  Good to know that!  發表於 13-9-9 00:57

ha8mo  我只敢講如果,因沒聽過有學校真係公佈九成Band 1
有o者~~APS有91%band1.
‹ 上一主題|下一主題