用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升小一,家長適應好未?
樓主: mypineapple
go

仔仔剛升小一,家長適應好未? [複製鏈接]

其实—早預左小学生活大概係点,幼稚園時早d裝備下(唔等於谷呀~):学下phonics, PTH拼音、訓練好自己做功課、收拾書包、食飯、生活有規律早睡早起、有閱讀習慣……上到小—就可以好快習慣。

cl_kaka 發表於 15-9-21 16:11
我都懷念幼稚園!我小朋友寫字比較差,所以一向我地都係只要佢寫到,有比心機寫,我地都唔會擦!但上到小一 ...
你都講得好啱,但只適用于幼稚園階段,上左小學,自然又有小學既standard去跟啦~加油呀!

silvertiny    發表於 15-9-22 11:13

温馨提示:唔好用成人既standard套落—个六歲小朋友度(禁淺都唔知点解佢唔明/明明可以一个鈡做完,佢要两个鈡/唔明点解佢会……),你覚得好淺好易,因你已経master到,佢初开始做,係要d時间去純熟技巧。—係就早d係幼稚園時train(又有人話要happy school, 唔想谷),—係就小—开始train(your last chance, 否則上到高小甚至初中,你会呻到棵树死埋)~公平d講,开学不足—个月,你要求佢做到d乜?係咪应該俾多d支持同訓練?小—上学期係適应期,如果train得好,下学期应上哂軌道。

Btw, 做完功課应叫佢自己check每頁有無做齐,再tick手册,每做完—項tick一tick.

MASAYA  香港除左土地不足,錯既空間都不足  發表於 15-9-23 10:37
‹ 上一主題|下一主題