用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山威寶好唔好?
go

請問馬鞍山威寶好唔好? [複製鏈接]

Hello,,我個女係Welborn讀緊國際N班,
我自已覺得唔錯, 原因:
1) 我個女鐘意返學, 日日自已彈起身話要起身返學 (証明校園生活開心)
2) 返佐學識好多英文, (我地兩公婆從來都唔同佢講英文), 例如:已經認得大細階 A-Z,望住d英文字, 識得逐個讀,唔跟次序問佢, 佢又識, Monday,Ice-ceam,Hello, THank you, Sit down please, sorry, colour-red, blue, green, yellow, square, triangle, circle...
日日返黎唱英文歌比我聽: London Bridge is falling down, jingle bell, twinkle star...
3)乖佐
我個女返佐四個月ja, 見到佢咁大轉變, 我相信學校都有d功勞既.... 希望幫到你啦..

仲有我唔覺多新移民,第一日開學既時候我反而見到好多都係流利英文斯文上班友多...

我個女讀半日班,我自已就覺得如果可以既話, 讀全日好似全面d..

你講得岩, 我都係覺得英文要從小陪養,所以先比佢讀國際班, 有時佢返黎打開本書, 教我A,B,C, apple, Boy, Cat, Dog, fish...我真係覺得呢d$低比出去, 最重要佢返得開心, 日日返學無扭計...

幼稚園我會比佢試九龍塘果d, 如果得, 會出去讀, 因為覺得出面讀小學好似好d...
(可能我唔識馬鞍山, 沙田既小學)

如果唔得就讀返Welborn, 我自已就想個女繼續讀國際班, 谷行佢d英文(因為都見佢學都幾好), 不過我honey就驚唔讀主流班, 驚第時接小學有問題...

已家都仲15/16,不過路就同佢鋪哂, 得唔得, 將來係點都要睇佢自已(interview 既表現...)...隨緣la..

qqchiu, 您今趟絕對幫到我呀! 多謝! 其實, 您覺全日的英文N班好, 定係半日英文N班好呢! 因為我真係好想呀囡係2歲打好個英文底子, 甚至從小習慣或喜歡英文的溝通. 但有D媽媽認為半日的學習, 再加上半日的活動, 會對 ... [/quote]

我當初自已都有去Boxhill, Greenfield, Think...site visit,逐間問先生, 課程, 收費,點樣take care bb...每間都有參觀哂佢地既校舍, 最後我簡Wellborn, 其中一個原因係佢地有個好大既户外playground,我個女成日都好活躍, 佢地每日有20mins比佢地出去玩, 所以我最後簡呢間..

唔好意思, 呢排好忙...

有部份為新移民真係唔出奇, 老實講, 香港已家邊度無新移民?

我自已就唔覺行政混亂, 每一班有一個外籍班主任再加一個香港既老師, 暫時我同學校既溝通都好好, 每個小朋友都有 一本hand book, 有咩問題可以用handbook溝通, 通常我寫完d問題, 老師第日就即刻回電話比我...除佐咁, 每年開放日(11月), 你可以返去學校同佢地溝通, 岩岩就有個家教會, 由外籍班主任接見, 傾返小朋友既development, 上堂表現...so far, Welborn比我既感覺都唔錯....

至於turnover rate比較高, 我就真係唔知la, 但係我對上兩次返學校, 我見-->個個先生, 嬸嬸, 什至校長都叫得出我個囡口名, 我諗turnover rate唔係好高掛..?

希望幫到你啦...
‹ 上一主題|下一主題