用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到協恩收生通知喇!
go

今日收到協恩收生通知喇!   [複製鏈接]

回覆 miffy_sophie 的帖子

Congrats. 囡囡文武全能. 讚呀.

有幾亂? 有些學生早在2月都獲通知啦! 學校吾係講一套做一套. 只係吾想錯過較優質既學生. 始終都係學校選學生, 但亦有情況係註冊左都會轉讀其他更資優既學校. 所以即使係waiting list 的學生仍有機會入讀HY的. 大家耐心等候吧!

回覆 yan1226 的帖子

越遲收到消息, 獲取錄的機會越少. 事不離實, 亦可以講越早2 IN 的, 取錄機會越大, 雖然當天面試時副校說是2 IN 的先後不會影響錄取的機會, 你們會相信嗎? 如果我呢一兩日收到電話通知的, 我就會相信佢. 我是22號面試的.

回覆 Ling1110 的帖子

你仲早過我, 我女係3/22 諗起都驚. 而家希望學校快D 出信, 吾駛家長等甘耐. 果種心情真係好痛苦.

回覆 Ling1110 的帖子

全科未派晒卷. 只派數同普話, 我不太擔心, 因她心中有數不會上落太大, 可保持水準.

回覆 miffy_sophie 的帖子

我囡是3月22日最後一天的面試日.

回覆 kamingan 的帖子

往年都有面試生由副校考核的, 最終都取錄, 我估吾一定由校長IN 先有機會既.

回覆 念女 的帖子

我都係原本考上午, 撞左自行面試, 所以改下午IN.

傍晚收到電話, 收左啦. 星期六留位.

回覆 Honey917 的帖子

3月22日second in 的同學, 別灰心. 最後一天interview, 又不是校長IN 的不代表沒有機會入讀呀! 大家耐心等候.

回覆 QQ_PAPA 的帖子

囡囡有信心,有主見, 祝福她可以考入心宜的中學. 加油.

明天註冊後應有位放出, 大家別太灰心. 仍有希望的!

我昨天早上約11時前去註冊, 排約20幾. 大家亦可估算下究竟註冊到幾多學生. 不計早前已註冊的約20位精英加特異功能份子 (這是我估計的).  3月22日是最後一天second interview. 我囡亦是當天才2 In 的. 依估算3月22日後進行註冊的日子最早為3月29日. 大家可以推算到今日會吾會有50至60人去註冊? 我好相信仍有位會放出黎既, 如果協恩是你們女兒心儀的中學, 就應耐心等待. 明白大家坐吾安,食吾落, 為你們打氣. 加油.

回覆 jasjasmummum 的帖子

兩間都是好學校, 學校地點也是需要考慮因素之一.   

大家理應高興呀! 收左又吾去讀, 大家不是多個機會嗎? 每個人都有選擇的權利同理由. 這個平台是互通消息, 吾係針鋒相對. 平心靜氣去等待吧!

回覆 jackelinekkk 的帖子

Congrats.

回覆 violinviola 的帖子

希望在明天, 各位耐心等候, 等待成為同學仔. 睇黎好快要開另一個 HY 2014-2015 S1 群組啦.

據知往年只有協恩小學學生升讀協恩中學的才需要在5月份補課. 未知有無家長的子女是屬校外生而又收到補課通知的?
‹ 上一主題|下一主題