用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

Zoe
Tiffany
Claudia,...

Anymore 1B girl?  Only 3?

希望有多d啦

太好了, 1B' girls 大家可以有照應了!
第一年升小一, 最怕佢地寫唔齊d手冊, 又收唔晒老師d說話, 好煩ga ma!

以後請多多指教!

Today, the class teacher of 1B is sick , so, nothing new from school!!!

點解1B班無收到公文袋 ?

mmak, 妳囡囡有無收到呀? 另外, 手冊第4頁的左下角, 老師貼了一張貼紙, 上有關於eng & comp 的一些日子, 有無人知係咩事?

d英文簡寫希望手冊能有註釋, 唔用家長估到頭都大!

Monday 巳經要帶中英數常及聖經, 雖然唔係好知要帶咩, 所以帶晒! 好重...><!

mmak, 星期一PE, 穿定PE衫一定無錯啦!

回覆 4# mmak 的文章

mmak, 你個囡囡都好smart wor!  我囡囡對Zoe 個名都有些印象, 希望佢倆可以做到朋友啦

回覆 2# NatalieMaMa 的文章

我都覺得唔多好, 但會唔會只係個別老師的方法?...希望係...啦.

可能傲雪未有英文名呢^^! 妳個囡囡一定巳經好多朋友, 可以記得咁多名!
有d班巳經派了鉛筆, 1B都未有, 希望明天有啦...

原帖由 鎧惠 於 09-9-6 10:10 發表

我個女Tiffany 話Claudia Leung 排隊係排佢隔離L13,Zoe係 5號,Tiffany坐第二個,佢後面Eunice再後面係傲雪再後面Zoe (第一行最後).......
唔知點解Tiffany話老師都係叫傲雪中文名,所以佢唔知佢英文名,?定我個豬仔仲儍儍吓 ...

mmak,
張Alphabet sheet 要過膠及每天帶回校的. 還有數字咭呢。
下個月就返全日, 真的希望快些有得選飯菜, 心急! 心急! 好心急!!!
你地會學咩活動? 西樂? 中樂? 泳會?

要讀mango tree 個日, 是普通話老師及英文老師選學生去比賽校際朗誦比賽, 第二日是廣東話朗誦選學生, 但我個女唔肯參加, 無舉手。 佢話英文最多小朋友舉手參加!

Felicia, 請記得將數字咭過膠, 老師話堂堂數學堂都要帶。

mmak,

我個女報咗笛子, 泳班(星期五晚) 同圍棋。  鋼琴佢無心機學, 學到...

所以無再學, 好彩無買琴比佢...係就...

不過好彩佢仲意學柳琴, 仲學得唔錯!

妳就好啦, 我就應該無份, 因無人call我...無法啦。

原帖由 mmak 於 09-9-10 09:31 發表
我啱啱收到學校call, 我有份做lunch helper
好開心....

我都得咗啦!  今日囡囡放學有通告叫所有lunch helper開會, whole year, friday.

原帖由 mmak 於 09-9-10 22:51 發表
Felicia,

可能我係 full time mum, 我choose anytime & whole year ....

我 10月開始 至 明年5月 逢Mon  & Fri 去.

That's too good to be true!

想請問1B班家長, 中黙包supplementary (一), 咁(二)呢? 要唔要黙?  多謝幫忙!!

There's two maths work sheets, one named task 1, with a lots of 00000....

原帖由 AngelChan 於 09-9-20 12:29 發表
Any 1B parents know what is Task 1 for the Maths homework as written on the Fri handbook?

互相幫助啦!

原帖由 AngelChan 於 09-9-20 17:48 發表
Dear momochiu,

Many thanks....

太多謝妳了, 有同班同學照應真好^^

原帖由 mmak 於 09-9-20 23:11 發表
momochiu,

我囡本手冊寫《我的家》+ 默補(一)

我估 默補(二)係下一次, 但如果有時間我都會幫個囡溫定先... 原帖由 momochiu 於 09-9-18 22:01 發表
想請問1B ...

我係星期五做Helper, 會同妳partner? 點解妳知? 我只得張paper?
chicken soup 個晚我到一到就走咗, 妳地咁叻集合到d電話?
我個女仲未同d同學仔好熟, 可能佢慢熱啦^^
不過開學兩星期都算好習慣了, 妳個女慣唔慣?

原帖由 mmak 於 09-9-21 12:43 發表
momochiu,

我係1B 嗰邊答咗你, 但見你無回應.. 係返依邊答多次...

你係咪 Friday 返學校做lunch helper ??
我地應該會係partner ??

嗰晚PTA 個chicken soup sharing 你有無去??
我同D家長交 ...

幾日無上BK, 個話題又轉咗?

mmak,
呢間學校係有留班位, 兩科主科唔合格就要留...一科就要見家長, 暗示你轉一間更合適的小學讀..而佢地合格分數係平均分有85!!!

原帖由 mmak 於 09-9-30 16:12 發表
Felicia,

我係由得佢拎囉....
佢有話見到同學仔有帶...所以唔敢唔帶....

btw, 我囡嗰班好似有1個 repeater....
如果真係會有留班~~~ 我有D驚.....

...
‹ 上一主題|下一主題