用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請net 11中西區既家長黎分享一下
go

請net 11中西區既家長黎分享一下 [複製鏈接]

按小學阿sir講, 只要保持響全級頭廿名內, 派到好學校基本上冇大問題了, 當然亦好視乎家長選校既策略同埋果年出生率係點啦...

另呂明才已轉全日制, 因為佢用漸進方法轉制, 所以現只欠5~6年級仲有分上下午, 待5~6年級畢業後, 就會全校都係全日制

除左一d年年收生都麻麻既, 會怕佢有殺校可能, 基本上程度分別真係唔太大....

聖類斯小學係私校, 要考既~~
你報左佢都一樣可以照參加政府派位, 如果第一&二 round都填心儀學校, 叩門時點都好d, 但其實好視乎學校有幾多學位, 有幾爆~~

個人經驗係, 好谷又怕佢地會好辛苦, 唔谷又怕佢地唔夠人FIGHT, 結果係入左D唔谷既學校, 家長就響外面報好多COURSE俾小朋友, 或自己買好多練習俾小朋友做, 補番個底, 因為成日形住學校唔谷怕佢唔夠人FIGHT, 入左谷既學校家長小朋友都會辛苦D, 其實兩者最後小朋友都係日日係咁做練習, 分別係做學校既功課定街外既練習...

除非家長真係對成績分數好睇得開啦...

原帖由 gor_gor 於 10-7-30 13:43 發表
唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係 ...

環境黎講, 兩間都係舊校舍, 幾十年歷史就一定覺得比較舊, 中西區內大部份學校都係咁, 舊聖安多尼有室內操場兩個同隔離既教堂, 感覺空間大d, 呂明才只有地下禮堂作操場, 高年班會落沙倉則的戶外運動場, 呂明才一級4班, 有普話班同非普話班可給學生選擇, 基本普話堂係一定有, 普話班連班主任課都係普話, 聽講新一年會有新既英文課程, 估計力度會大左, 舊尼一級3班, 基本普話堂, 中文仍是廣東話教, 英文係RWI課程, 網上睇資料好似幾好

我既小朋友唔係讀呢兩間, 所以俾唔到意見你, 每個人要求標準都唔一樣, 好難一樣樣去比較, 還是一間間去參觀睇下自己咩感覺好了.   

原帖由 Gogojuly 於 10-7-31 14:05 發表
請問呂明才跟舊聖安多尼相比,那一間較好呢?如學校環境,學術水平,校風,師資等相比較

‹ 上一主題|下一主題