用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應去或留?請俾點意見...
go

應去或留?請俾點意見...   [複製鏈接]

情況如下:
仔,現讀區內一線小一,校舍新,設備齊,派位好,硬件冇得彈.

第1次試前係我跟功課,每日做到10點,
超慢,喊,字樣衰,日日要鬧.
成積差,跟唔上,唔明白,級名次最尾果堆.食慾減少.
之後,
日日去補習最少3小時,放學直踩到7點後,
唔合作唔放走,字體有改善,速度有改善.
冇時間玩,唔開心,冇心機, 失去活力變得較陰沈.冇左笑容.
不再跟我分享學校生活, 問佢返學開心嗎?
佢會面冇表情答我"開心"
我話補完習回家可玩一陣就答"我好攰冇心機玩"
最近第2考試成積出左成積冇進步,級名次尾10.

我知咁落去唔係辦法,諗緊轉校,
咁既成積,去唔到2線,只可以去D"派到家長都會喊"果D,
我搵到間係有愛心的, 學術淺D,中學派位冇咁好,
不過包容性強, 學生少,會因應學生能力去教.

我15/16, 唔敢亂黎,

有D人話再睇多年可能會變好,唔好轉,讀埋小2唔得小3先再轉.因轉左返唔到轉頭!
咁既生活,睇到個仔唔開心,我又覺得好肉赤! 但轉又好驚行錯步.

有D人又話如果再浸多年, 小一教既吸收唔到,小2如果唔進步,
咪等於兩年空白?! 咁小3轉左校都好難追返兩年喎?

心亂,俾D意見我啦,THX

10    0    0    0

我聽日帶仔去睇學校
如佢OK就會轉了
thank you

sheffield  all  the best!!!  發表於 14-10-20 15:45
happystar  祝福你和仔仔有個好開始 x 2  發表於 14-5-30 12:33
Jane1983  祝福你和仔仔有個好開始  發表於 14-5-24 00:14

chun媽 發表於 14-5-24 14:49
我不知道樓主對學業的要求是否好高,我見樓主要求每天補課三小時,可知,樓主的要求,有時,做家長的,都要調節一 ...

就係唔高先想死我要求佢做晒功課同溫好D默書
每個月既評估我已經當睇唔到架啦
再降底就係由佢自生先滅架

kipapa 發表於 14-5-26 09:46
恕我直言, 看過樓主之講述, 作為同是小一生家長的我並不覺得學校及小朋友有問題, 問題似乎在於家長對小朋友 ...
我從冇要求字靚只係要寫啱,老師執字好嚴
連數字都要執,擦來擦去點會唔慢
我只係要佢認真D寫, 唔使擦黎擦去.
又唔使交左第2日又要重做/改正,
如果咁都高要求,我都冇野好講.
而且只係開學頭3個月係我教,
之後佢每日3小時補習,
只夠佢做功課同溫一陣間書
回家我冇再要佢做D咩,
我已經完全放手,
而家字體速度都好了很多.
但真係完住學唔到野咁
今個月英評估只有7分,
連填I (AM), YOU (ARE)都唔識
我都冇鬧佢,我唔知仲可以點降底要求.
呢間學校不是不好,但谷的太多了,
吸收唔到,好又有咩用.根本虛不受補.
例如我仔連基本文法都未學好,就要交50字英作
點交得出,咪又係我做.
原校點會放棄小朋友? 佢地根本不理,
又係叫我去補習,我話日日補3個鐘冇得再補啦.
果間家長派到會喊既學校,我去過觀課
校長帶我去睇每一班上堂
他記得好多學生名同學習問題
介紹學校有咩方法幫D學生
學生都有禮守規的,派位比同區差係事實.
但到時先算啦,轉心態你講得啱
我唔再諗"可能有日會變好"
直接俾間淺易D既佢讀等佢有返興趣
佢係得既2年會追上先再考慮向高發展吧
如果都係唔得都算了,預設期望我生個普通人,真係蠢都冇辦法了

natnatbaby 發表於 14-5-27 00:27
同意,現在即取消所有補習。有些小朋友係補極都不會有進步的,只有對學習更反感。我囡囡正是這樣,我見朋友 ...
下月開始只補兩個鍾算了家中有妹妹又地方細
其實好混亂好難控制
我教得仔又睇唔實個妹

tingfeiwong 發表於 14-5-30 18:42
我會支持你轉,我仔情况同你仔一樣,我p1下學期已轉左間3線但老師包容有愛心ga學校,起碼老師唔會下下評擊 ...
我交左表考插班小二啦
希望唔會差到唔收佢啦
THX

回覆:應去或留

仔就考完插班試,等接佢,
好緊張。

回覆:ma90a31 的帖子

因為妹妹仲細會搞住,我搞得個細又教唔到個大,我又冇工人,大既又咩都要跟,讀邊間都要補習做晒功課先返屋企。
我屋企細開左細摺枱就企唔到多個人。
這就是原因

tingfeiwong 發表於 14-6-17 19:06
回覆 雪~bb 的帖子

點呀!真替你緊張,幾時知收唔收呀?希望收你仔仔有個新開始
今日收左太好了

arsocooking 發表於 14-6-19 15:19
我也有像樓主的情況!轉校是讀小二,還是小一呢?家下小一學位甘緊張,小一都唔會有位的,苦惱中 ...
轉小二
‹ 上一主題|下一主題