用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 五歲立志行醫,成功入讀港大醫學院
樓主: ChiChiPaPa
go

五歲立志行醫,成功入讀港大醫學院   [複製鏈接]

睇呢單新聞時第一個反應是:ANChan下次update 佢嗰本non-jupas報讀大學秘笈時要提醒學生記得要執靚自己本面書先好報大學

awah112    發表於 14-4-25 10:19
Yanamami    發表於 14-4-25 09:52

LRJ唔係淨係識講故仔,今次重有嘢益大家,分分鐘幫你慳一百幾十萬。
話說同女兒談論此一新聞時,佢話前兩年加州有一相似例子。有個南韓非法入境者嘅仔Ju Hong,十一歲左右跟單親母親偷渡去咗美國,同當地孩子一樣入讀政府中學,之後仲考入咗UC Berkeley。而不同的是,入咗Cal之後,Ju Hong用自己嘅例子,呼籲政府寬待佢哋呢啲undocumented studens。 如果呢個女仔喺知道被取錄後,出嚟話感謝港大為佢做嘅,呼籲各大學同樣善待好似佢咁嘅處境嘅學生,社會反應可能會好唔同,對其它呢類學生會有好處。
原來非法入境者喺美國境內雖然可能分分鐘被移民局捉到然後遞解出境,但卻享有in-state citizens上學嘅權利,你可以同當地學生一樣免費讀公立中學,交in-state學費上大學,當然前提係你唔可以合法打工,亦免得過唔好同太多人有牙齒印(費事人地告發你俾移民局半夜嚟爆你門)。若我早幾年知道呢條計仔,橫掂兩公婆係無業游民,一定會帶埋阿女走去矽谷匿埋。

回覆 ACE2126 的帖子

Awah 幅相應該佢Ju Hong之前係Cal畢業時影嘅。佢畢業後去咗第二間U讀。佢舊年詰問Obama時提過佢阿媽會喺感恩節左右被遞解。不過就算係都冇乜大不了,轉頭佢阿媽實有辦法入番美國境。我倒有興趣知佢碩士畢業後點樣留低做嘢。

ACE2126  有辦法家庭 :)  發表於 14-4-28 00:57

回覆 awah112 的帖子

啊,原來Ju Hong有新法例DACA照住,隨即順住諗,咁佢第二時同另一個DACA人結婚生仔,個細路嘅status又會係點?都係唔講喇,離題太遠。
‹ 上一主題|下一主題