用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
樓主: dongfeng
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

原帖由 信媽 於 11-1-4 19:55 發表
無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇! ...

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be difficult to transfer to other schools if your kid can't adapt to it.

[quote]原帖由 RSG媽媽 於 11-1-4 23:16 發表
話晒都係英中
通識用英文係正常架喎

雖然是英中,現在很多學校也在初中用中文教通識輔以英文,打好基礎(知識及詞彙)才行全英。這對一般band 1生較穩妥,top top band 1生除外。

原帖由 亞菊 於 11-1-4 23:48 發表
今晚,突然作病。好怕影到星期六的面試。

如果您小朋友星期六的面試是福中,要提醒他勇於回答,不要怕錯。英文筆試做快些,數學小心点。
祝成功!

原帖由 龍舌蘭 於 11-1-5 11:24 發表

福中英文會出筆試嗎?? o甘要提一提個同學仔了喎...

有無叫您地帶文具呀?上年第一論面試,見完老師耍考英文short questions,只有10分鍾作答,不難耍快和common sense. 數學電腦室考,問題不多但有些很深,小心在电腦上答會click錯。
加油!

原帖由 亞菊 於 11-1-7 11:28 發表
PoPofamily,
謝謝你的提示呀!
請問你知唔知有冇得second interview,是否寄信通知呢?
謝謝!

有呀!1st interview 後有回條通知幾時上校網check。我上年差D missed咗,好彩老師很体諒另作安排。
2nd interview, 最好父母一齐去,爸爸多參与好些,我們的校長和其中一副校長也是男人呀,要是見他倆爸爸耍多說点啦。

原帖由 亞菊 於 11-1-7 11:34 發表
我之前去過一間直資面試是穿校服的,好多小朋友大多都是穿校服的。
不過,我今次見福中會穿便服。

我想會穿運動褲波鞋,因為亞囝係運動型,學術科成精一般,我都係靠他的運動成績,希望入到福中。 ...

您好,看您真的很想入福中就給您小小意見參考;勿怪多言。
福中是不會讓運動出 色的同學成績失色的,而且來年沒有中文班,您囝囝係運動型獎項一定不少也要讓學校有信心他也愛讀書,便服要讓他有点書卷氣,不就文武全才,人見人愛!
祝成功!

原帖由 hinhin_ma 於 11-1-8 21:59 發表
WA!! 真係好多人  6:1 ...我下午去IN...

第一輪應該不只6:1,要留位俾7月叩門。
上年最後共有9xx人申清,除直屬小學,外來生前後共收了16x個。今年唔知直屬小學幾多人升上嚟,不過依家考好過叩門因為入唔入到英文班一早知。叩門就要等考完分班試先知。

[quote]原帖由 亞菊 於 11-1-10 13:22 發表
早前,聽講座話band2中的學生都會收,唔知是不是呢?

下年度無中文班,難度可能高点,小朋友有那些科突出?如運動音樂視藝咁。上年認識一家長小朋友band 2以運動出色入,不過校長要小朋友諾耍努力讀書,成績不達標就耍上學校的補底班。如果小朋友肯諾有机會就在第二次面試說吧。

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。

數學都有唔識是正常,有一兩題是超深的找數學尖子吧,我囝囝上年也有唔識,放心吧。不要氣餒,練習吓英文等第二次面試。

原帖由 亞菊 於 11-1-10 23:14 發表

他體藝(田徑)方面較好,公開賽都有羅過獎。成績就屬band 2中。
臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述 ...

唔使唔開心,囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。他一開竅就不得了,男孩子上到中學才發力多的是。現在最重耍喺找間好學校(一定要可以俾佢發揮運動才華,同時鼓勵他讀書的),青春期的男孩子要有個定位才能向上跑,不要放棄田徑剩讀書。
他面試1.喺無出声,2.唔識答但有講嘢定喺3.覺得答錯呀?除咗No.1真係無机外,其它問題不大。亞囝話D老師一見你識答就唔再問,揾D你唔識再問。我覺得老師其實唔係咁重視個答案,佢地要睇小朋友的語言能力、應對、自信、常識和禮貌多D。所以一日末話唔得都唔可以放棄,好好準備下次,一定要讓學校感到佢有誠意也會在各方面努力。加油!

原帖由 亞菊 於 11-1-12 12:29 發表
PoPofamily,

囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。------->是呀!我都有這樣同自己講呀!

囝話他有答老師問題,沒有不出聲。只是,因同場還有三個小朋友分別在面試。有些小朋友聲量較大而他聽不到老師發問,但他竟然本能地向 ...

送上千萬個祝福!

原帖由 亞菊 於 11-1-12 15:20 發表

PoPofamily,

好多謝你呀!雖然只是在網上相逢,亦不是同校家長,非常高興,你常給與支持。

客氣啦!
囝囝不能入選第二輪了! 我非常非常失望。
但我還可以做什麼呀! 真係好唔開心。 ...

千奇唔好咁,會影响囝囝咖。真的喜歡福中七月重可以叩門,所以呈完分都要繼績努力,如果爭到band1尾或band2头再加上田徑的獎項,會有机會的。你也可把成績、囝囝進度、獎項等寄俾校長為叩門打底。
因應囝囝程度和專長,你可以考慮王錦輝不是林XX。我識得個港隊剛在那校畢業,人品不錯,他媽媽也說學校不錯。去呀睇吓,再嚟過。加油!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-1-12 16:09 發表

可否分享2nd in 既內容, 我小朋友入左第2輪.
thanks.

我個次簡單到昏,可能老公大發功同校長好arm key。校長只問了我們為什麽轉福中,問了囝囝他有無份選福中,有幾個兄弟姊妹,在那裹讀書,有冇問題想問。

原帖由 Daisy媽咪 於 11-1-12 20:26 發表

咁簡單?? 咁點係300人中揀100人呢 ??

我都話我哋好彩,可能亞囝生得俊,老公超presentable(個曰唔知食咗物),講吓笑啫。我見有D問好耐,又英又中重問佢地sent 俾學校D文件,校長都有一路傾一邊番睇囝囝個file,呀有問他學了一項得獎運動幾耐。
我唸小朋友各方面成績:學業、課外活動表演最好一体一藝(要專而不是周身刀無張利)、品格和1st interview表現既語文能力,應對態度、禮貌及英數能力己打了分。2nd in.再由高級人仕正,再看父母對學校的認知度,教育理念和對學生支援能力而決定收的。然後重要考英文試先入到英文班,不過fail都可以入中文班或雙語班。下年無中文班唔知係味咁。

原帖由 meyonw 於 11-1-12 23:34 發表

請問考英文分班試是在2nd in 的日子, 或是再要回校考?

再要回校考. About 1hour 15 mins. Grammar, Comprehension, Listening and Composition.

原帖由 candyvu 於 11-1-21 11:28 發表
顏寶鈴已截止,試林大輝,它體育出息

DON'T go to 林XX!
‹ 上一主題|下一主題