用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

原帖由 candyvu 於 11-2-17 18:15 發表
我見有些家長說,第一次測驗已不合格,學校是否有辦法提升佢哋成績呢?

所以S.1第一次家長會(大約十月)校長老師社工也會解釋小學与中學的分別,適應期和面對的問題,更會安排見班主任了解自己小朋友升中後實況,您一定要嚟啦。
第一次測驗真是有很多人不合格,因為1.放了很長的假,2.課程由中文变英文,3..還用小學生温習法,4.小朋友自視過高(尤其很多小學攞開在八、九十分的同学會滑鐵盧)而福中是很有水平的學校。不過不用担心老師會幫他們分析問題,囝囝話要是多人有問題的部份,老師會再和同學重温,教找重點,也不可再做小學生,測驗前只用一,二小時温習是不會有好成績的。而多次無改進就要補底。

原帖由 sumyee 於 11-2-18 11:33 發表
PoPo
點樣入e-class??

sumyee

您可以睇番通告:2010/11-01(校務)附件第四項或28-8-2010中一迎新及家長日的學習小秘笈後頁圖解。
Others check pm

[quote]原帖由 candyvu 於 11-2-18 16:07 發表
我想問吓,是否放學完成功課先走呢?

比您勤力過我添,咁早做功課。
除課外活動(every Wed.starting from 3:15pm)和周會或班會日,其他日子3:55 to 4:15pm. 班主任時間,
無校務或特別事就用嚟做功課,做唔哂可到自修室做,学校有「自修天地」支援学生學習,星期一至五4:30 to 6:30pm有大專校友回校做導師,同学可參加。
在福中最重要是孩子認真努力,唔怕無人理。放心啦。
現在讓他多看中英文書,如讀中文小學買些中英對照數學書佢試做。OK!

原帖由 candyvu 於 11-2-18 20:00 發表
嘩,妳好利害呀,可以咁長盡,唔該哂,其實想幫佢容易適應些,唔好以爲自己入到好學校,就可以放鬆囉。

I really studied before I brought my son and hubby to Fukien School's Open Day last year and keep track of the School's development.  And I do hope I can help parents looking for school to find a good match for their kids.  You know some kids may not like Fukien's caring style.

原帖由 meyonw 於 11-2-19 00:06 發表
唔好意思! 我想問吓學校好似有4個外籍教師, 請問有幾多堂是外籍教師上, 好似是雙班主任制的, 是嗎?

是雙班主任制(一男一女),每天早上均有班主任課(排難解紛獎罰呵責種種齊咁)。
我仔個班所有英文堂全是Native teacher上,drama堂另一外籍教師上(末 必是Native teacher兩者有分別的).

原帖由 meyonw 於 11-2-19 10:00 發表

你個仔是英文班?- Yes

中一咁多科用英文教難適應嗎?- Not much problem for him. On the other hand, the  Chinese standard in Fukien is more difficult for him to catch up.

原帖由 janfeb 於 11-2-19 21:17 發表
大家好:

新丁來報到,阿女今日考完英文入學試,話第一部份超深,餘後可以應付!希望大家日後多多指教,交流深得!

歡迎加入福中大家庭。

原帖由 meyonw 於 11-2-19 22:23 發表
多啲人熱鬧啲! 歡迎!   據我所知第一次有大約600人考, 300人有 2nd in, 再選100人註冊.

據知第一次有大約7XX人申請,而那100人不包福小的。福小9x人,大約8、9成上福中,應該得3x個叩門位。

原帖由 candyvu 於 11-2-21 21:56 發表
想一想, 可以入到都是很感恩的事!

何止感恩,我一家剛過了一個感動難忘師的情人節。
囝囝那天帶回他有份由種子開始灌溉的有機菜和家政老師教他們造的情人節朱古力送給一家人。那份甜美窩心到依家一想起都會笑。

原帖由 candyvu 於 11-2-22 09:39 發表
Wow!驚喜一浪接一浪,我看了你旳描述,我也泛起淚光呀。我也被感動了。學校都花了很多心思,從中他們都會學到關心別人,施比受更爲有福麻。 ...

喺呀,再講好似賣廣告,唔講個心又.....
唉!都係講,女人!!!!
原來學校還辦了老人電腦班,上星期四放學時,穾然收到學校電話,原來囝囝打嚟話做義工教老人上網。我問点解無通告,佢話喺自由參加,只要做完功課就可以去,我叫佢安排好時因為晚上要學琴。佢準時回家上課,又跟我講了一大堆趣事和心得。家中老人均不同住,每次見面只是吃喝玩樂,怎樣相處孩子真是無知,能給孩子這種机會,我真是......
其實早前學校已有安排步行籌款活動(童四無稀扶貧計劃步行籌款2011),同學可自由參加,但要先向同學籌得最少$110.00。看著他經過一輪努力游說同學達標後,問他爸媽可以捐嗎?他回去問老師,老師才說他已達標就得。可見內裏的心思。這就是教育!

原帖由 candyvu 於 11-2-22 12:05 發表
其實學校是應該不只是重學業的,但可能礙於顧得頭又顧不到腳,所以普遍學校側重於學業,但福中又可兼顧到這方面,真令人振興.

福中提供了机會和鼓勵(有書簽送,儲N咁多張再加特別貢獻有獎狀),但也要孩子主動參加和家長支持。我很支持,我很快樂。哈哈!

原帖由 meyonw 於 11-2-22 00:46 發表

嘩! 好sweet sweet!

您都好快可以好sweet。開學後一定要孩子把第一次家政堂弄的食物帶回家,然後豉起勇氣很enjoy地吃。那您就驚喜+sweet停不了。

原帖由 candyvu 於 11-2-23 23:48 發表
請問知不知學校有無安排接駁校車在淘大花園呀?

Sorry, I don't know, you have to call school direct.
I think your son may take Bus No. 28 to school. It is convenient ,cheap and no time constraint.

[quote]原帖由 meyonw 於 11-2-24 13:12 發表
PoPofamily,

好期待呢! 呀! 多口一問, 你知不知道關於學校運動員, 會不會像一些學校只顧練習不理成績!

不會,唔合格要補底

原帖由 candyvu 於 11-2-24 10:03 發表
唔該哂,你住得近學校嗎?我正考慮搭地鐵定搭巴士,搭地鐵便宜很多,搭巴士不用迫。

唔近,撘28號巴士°

原帖由 candyvu 於 11-2-25 13:06 發表
我看了學校資料,有校巴行走觀塘,牛頭角,淘大至學校,幾好安排。

好似要抽簽,因座位有限°

原帖由 candyvu 於 11-2-28 13:49 發表
收到啦,入英文部

Wa,  it's great!!!!

原帖由 janfeb 於 11-2-28 16:04 發表
剛剛收到信,英文部(3月1至9曰)註冊!yeah!

Congratulations!!!

原帖由 kobie 於 11-3-1 10:04 發表
我都收到啦,入英文部,準備去註冊,

恭喜....!

原帖由 candyvu 於 11-2-28 21:56 發表
hehe,多多指教呀。

註冊末?今年有D物安排?
‹ 上一主題|下一主題